Jegyzet

2023.11.08. 17:00

A Nyad-film: cápák a vízben, szivárvány a szélben

Minden tiszteletem azoké, akik képesek a látszólag lehetetlenre – életem során több erre sikerrel vállalkozó nagyszerű embert megismerhettem, közöttük sportolókat, sőt, egy hosszútávúszót is. Ilyen Patkás Tamás, az egyetlen magyar nyíltvízi paraúszó, aki vasúti balesetben, munka közben veszítette el mindkét lábát: hihetetlen teljesítményeiről, emberi nagyságáról korábban a FEOL is beszámolt.

Tihanyi Tamás

Diana Nyad rendkívüli úszása filmvászonra kívánkozott: a művészi teljesítmény értéke azonban eléggé vitatható

Forrás: swimaholic

Nem kell ezért magyaráznom, miért voltam kíváncsi arra a filmre, amit a magyar apától és hongkongi anyától született Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin készített az amerikai Diana Nyad életéről. Az úszó 1975-ben vált ismertté, amikor nyolc óra alatt körbe tempózta Manhattant, majd négy év múlva, a 30. születésnapján huszonhét óra alatt átküzdötte magát a Bahamákról a floridai Key Westbe. Először 1978-ban tett kísérletet arra, hogy Kubából indulva is elérje Floridát, de az erős áramlatok és az alattomos medúzák miatt vissza kellett fordulnia. Valami mégis megakadt a fejében, mert harminc évvel később, 60 évesen újra próbálkozott, nem is egyszer: újabb három kísérlete fulladt kudarcba, míg 2013-ban, ötödik alkalommal, 64 évesen végül teljesítette a kihívást.

Minden adott volt tehát egy nagyszerű film megszületéséhez, ám nem lett belőle más, mint kissé pátoszos közhelygyűjtemény. Emlékszem arra az időre, amikor egymás után készültek a holokauszt borzalmait felidéző mozik, mert abban az esetben már a témaválasztás előre vetítette a díjakat, közepes munkával is jó eséllyel nevezhettek az alkotók a szemlékre. Ha valaki még tehetségesnek is bizonyult hozzá, el sem ugorhatott egy-egy elismerés elől, amennyiben a múltszázadnak azt a valóban talán legsötétebb időszakát mutatta be és elevenítette fel az áldozatok szemszögéből.

Erős a gyanúm, hogy most valami hasonló történik, csak ma már elsősorban a szexuális kisebbségek népszerűsítése lett az a téma, ami díjakhoz vezet: a jelszót már régen kiadták a globalizmus ideológusai. Így aztán a filmben egyetlen pillanatra sem jelenik meg semmi, ami a családra, vagy bármilyen hagyományosnak mondható értékrendre utalna, inkább egy molesztáló férfit mutogatnak.  Nem véletlen tehát a színészválasztás sem: Diana Nyad edzőjét az a Jodie Foster alakítja, aki nyíltan Hollywood öregedő leszbikus sztárja, de a főszereplő Annette Bening is „érintett”, hiszen neki a fia lett transznemű. A film egyébként a rekordkísérletek monoton képsorainak bemutatása mellett nem sokat törődik a karakterek finomrajzolásával, a főszereplő végig ordít, flegma és ellenszenves, nekem a barát-exszerető edző törekvéseivel sem sikerült azonosulnom. Talán egyedül az expedíciók hajós navigátorát – Rhys Ifans alakítja jól – sikerült elfogadhatóan rokonszenves módon ábrázolni, bár ő sem kerülhette el azt a hatásvadász klisét, hogy egyébként halálos beteg. A párbeszédek tele vannak kétértelmű utalásokkal, a néző sejtheti, hogy Nyad és edzője valamikor mások is lehettek egymásnak, mint barátok, csak az lóg a levegőben, hogy ez a viszony a filmidő jelenében éppen milyen állapotában van. Ez persze simán elnézhető volna, nem vagyunk prűdek ugye, ha közben kapnánk valami többet is cselekményben, hangulatban, látványban – néhány régi sport- és cápafilmet idéző jelenetnél.   

Nem tudom, hogy az amerikaiak a valóságban is mindent megtapsolnak-e, vagy ezt csak a filmekben teszik, de ez történik, miután sikerül Nyad-nek partot érnie a floridai Key Westben. Egyébként ott lakott a regényeiben és novelláiban a férfit mindig erőteljesen férfinak, a nőt pedig minden esetben hangsúlyosan nőnek ábrázoló Hemingway, akinek szerencséje, egy másik korban élve főbe lőtte magát, mert azt a pillanatot már nem érhette meg, amikor az ujjongó tömeg – a filmben legalábbis ezt látjuk – szivárványos zászlókat lobogtatva fogadja az úszót. Ha valaki esetleg nem értette volna addig, mire megy ki a játék. Láthatóan azonban a rendezőpáros helyesen olvassa az idők szavát, tudja, merről fúj a szél Los Angelesben, ezért fogadok rá, hogy halovány teljesítményük dacára is jónéhány díjat bezsebelnek majd.

Mintha sejtettem volna előre valamit, én ezt a munkát laptopon néztem, közben pedig a televízión hang nélkül nemzetközi kupameccs ment, a milánói futballisták csatáztak a párizsiakkal. A Milan kettő az egy arányban nyert – akár a Nyad-film jelképes kritikája lehet, mennyire sajnáltam volna, ha miatta egyetlen gólról is lemaradok.   

Kapcsolódó: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!