Jókarbantartási kötelezettség

2018.01.19. 14:00

Szomszédjuk düledező háza veszélyezteti a lovasberényi család birtokát

A szomszéd portáját és az utcán közlekedőket is veszélyezteti egy lakatlan, roskatag ház Lovasberény központjában. Évek óta zajlik már a perpatvar. Eddig csak látszatmegoldások történtek; idén nyáron rendeződhet a helyzet. Ígéret van rá.

Majer Tamás

A Mohl házaspár (jobbra) lapunknak is megmutatta a szomszéd omladozó házfalát

Fotó: Nagy Norbert

Lovasberényi olvasónk, Mohl Mátyás azzal kereste fel lapunkat, hogy a szomszédjában álló omladozó épület veszélyezteti a birtokát, családja biztonságát, sőt az utcán közlekedők testi épségét is.

Egyelőre – fogalmazott vele egyetértőn felesége, Mohlné Fersch Margit – nem sérült meg senki, csak a tujákban, bokrokban esett kár, de az életveszély – érzésük szerint – állandó.

Mohl Mátyás 2010 óta számos beadványt megfogalmazott már a lovasberényi önkormányzat felé. A vezetés rendre közreműködött a „tűzoltásban”, az általuk megbízott emberek vetettek téglát, ha kellett, aládúcolták az omlatag falakat.

- Az önkormányzat mindkét felet képviseli egy ilyen problémánál – jelentette ki Szili Miklós polgármester, aki elmondta lapunknak, többször egyeztettek a roskatag épület tulajdonosával arról, hogy amiket számára előírtak, azt teljesítse. – Ez még nem történt meg. A probléma, ahogy a szomszédok mondják, sajnos, fennáll – mondta.

Alapvetően nem az önkormányzat az illetékes!

- A Fejér Megyei Kormányhivatal, illetve a fehérvári építésügyi hatóság megállapította, hogy az épület egy része életveszélyes, s hogy meg kell szüntetni ezt az állapotot – nyilatkozta Koncz László, a falu jegyzője.

A málló ház tulajdonosa, Závotka Jánosné lapunknak elmondta, korábban is megvolt benne az akarat a helyzet rendezésére, azonban a költséges munkálatok feltételei nem voltak egyben, mesterembereket is nehezen talált.

Idén nyár végére azonban megtörténik a ház hátsó, veszélyes részének bontása, az utcafronti szakaszt felújítják.

A Mohl házaspár (jobbra) lapunknak is megmutatta a szomszéd omladozó házfalát
Fotós: Nagy Norbert

Amennyiben a Mohl házaspáréhoz hasonló helyzetbe kerülnénk valaha is, a legjobb, legemberibb megoldás, ha átkopogunk a szomszédhoz, felhívjuk a figyelmét a bajra, s felajánljuk a segítségünket. Ha ez nem vezet eredményre, két út áll rendelkezésre. Az egyik a birtokvédelmi eljárás kezdeményezése, egy veszélyt jelentő, omladozó épület miatt pedig a járási hivatal kiemelt építésügyi hatóságát kereshetjük fel. Ők helyszíni szemlét tartanak, s ha úgy ítélik meg, cselekvésre szólítják fel a tulajdonost. Erre az úgynevezett jókarbantartási kötelezettség intézménye szolgáltat alapot.

A tulajnak határidőt szabnak a munkára, s ha nincs más út, megbírságolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!