Nem mindegy, milyen útravalót kapnak a lurkók

2018.09.08. 07:00

Kutasi Katalin továbbra is tevékenységközpontú óvodát szeretne

Gáborné Kutasi Katalin óvónőt nevezte ki az önkormányzat képviselő-testülete a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda élére. Az új vezető öt éven át látja el az óvodavezetői feladatokat. A 2018/2019- es nevelési év kezdetén terveiről, hitvallásáról kérdeztük.

Gajdó Ágnes

– A gyerekeket az óvodából indítjuk útjukra, s nem mindegy, mit adunk nekik. Fontos, hogy megismerjék a hagyományokat, szokásokat, közösségi, beilleszkedési normákat, amelyek a társadalomban elvárhatók. Azok a pillérek, amiket az óvodában lerakunk, elkísérik a gyerekeket egy életen át. Napjainkban a legtöbb szülő dolgozik, s a csemetéik egyre több időt töltenek az óvodában. Ezért nagyon sokféle feladat hárul az óvónőkre.

Szívügye a kézművesség, a népzene, a mese, minden, ami népi

A tevékenységközpontú óvoda programja épp az, hogy minél több mindent megmutassunk a gyerekeknek. Fontos, hogy megismerkedjenek például azzal, hogyan kell kertészkedni, alapvető haszonnövényeket ültetni, gondozni, vagy hogyan történik a háziállatok tartása. Minthogy az óvoda korábban kétszer is elnyerte a Zöld Óvoda címet, ezekkel a feladatokkal kiemelten kell foglalkoznunk.

Milyen értékeket tart még fontosnak?

– A néphagyományt. Valamikor én is néptáncoltam, ezért szívügyem a népzene, a népmese, a kézművesség – minden, ami népi. Sok helyi szokás már elfelejtődött, ezeket fel kellene kutatni, s a helyi értékeket bemutatni, megőrizni. Gondolok például a húsvéti népszokásra, a sibálásra.

Gáborné Kutasi Katalint öt évre választották
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodások a legfogékonyabbak, nekünk az a dolgunk, hogy föltárjuk s átadjuk nekik a kincseket. Vezetőként az intézmény menedzselése is a feladata. – Pályázatokon veszünk részt, s minden lehetőséget megragadunk, ami a gyerekek érdekeit szolgálja. Sikerként könyvelhetjük el egy százhalombattai lakberendezési áruház nagylelkű adományát. Támogatókat kell keresnünk, hogy szépítsük, élhetőbbé tegyük a környezetünket. Ha jól menedzseljük az óvodát, akár referenciaintézmény is lehet a jövőben.

Milyen terveket, célokat tűzött ki?

– Szeretném, hogy jó légkör legyen az óvodában, amit a kollégákkal közösen alakítunk ki. Folyamatosan tovább képezzük magunkat, hogy megújuljunk, s az új módszerekkel, szakmai lehetőségekkel megismerkedjünk. Szeretnénk majd tanulmányutakon részt venni, s előadókat is hívunk, akiktől tanulhatunk. Szeretném fölkutatni a régióban fellelhető, a gyerekeknek szóló lehetőségeket is. Célom, hogy a meglévő értékeket, az eddig elért eredményeket továbbvigyük, hogy továbbra is jól együttműködjünk a fenntartóval, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki a szülőkkel. Reméljük, több olyan programot szervezhetünk majd, amelyen nemcsak a gyerekek, hanem szüleik, nagyszüleik is részt vehetnek.

Vezető képünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!