Állatvilág

2015.05.31. 10:52

Új veszélyek: szívféreg kutyákban

Az utóbbi években egyre több esetben találkozni kutyákban szívférgességgel, amely a melegedő időjárásnak köszönhető.

Ez egy szúnyogok által terjesztett parazita. A csípés útján a véráramba kerülő lárvák 6-8 hónap alatt ivarérett férgekké fejlődnek, vándorlás után megtelepednek a jobb szív félben és a tüdőbe vezető artériákban. Az állatokban ez fokozatosan kialakuló keringési és légzési nehézséghez vezet. Kezdetben csak enyhe tünetei vannak, mint például jellegtelen köhögés.

Közepes fertőzöttségnél köhögést, fáradékonyságot, súlyos fertőzöttségnél az előzőek mellett már szívmegnagyobbodást, hasvízkórt és heveny szívelégtelenség következtében halált okoz. Amikor már kifejlett férgek vannak jelen az állatban, a gyógykezelés nagyon kockázatos és sajnos kevés sikerrel jár, ezért a megelőzésen van a hangsúly. A nem fertőzött állatokat célszerű kettős védelemmel ellátni: szúnyogokat távoltartó készítményekkel (spot on, nyakörv) hatékonyan léphetünk fel a csípések ellen, míg lárvaölő szerekkel pedig az első védelmen átjutó lárvákat tudjuk elpusztítani.

A megelőzés rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatot igényel, ugyanis fertőzés esetén egyes készítmények veszélyeztethetik az állat életét. A szűrővizsgálat a lárvák jelenlétét vizsgálja az állat vérében.

Zsombók-Hatos Zsuzsanna, állatorvos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!