Belföld

2009.06.17. 14:08

Folytatódik a mentorprogram

Folytatódhat a felsőoktatási mentorprogram, az ehhez szükséges 66 millió forintos támogatásról szerdán írt alá szerződést Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára és Miskolczi Norbert, a Hallatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

feol.hu

Miskolczi Norbert az MTI-nek elmondta, hogy ez az összeg a jelen állás szerint elegendő a program további finanszírozásához.
Számításai szerint ebből az összegből finanszírozzák  a felsőoktatásba bekerülő hallgatók mentorait. A HÖOK-elnök mintegy 280 mentor havi tízezer forintos ösztöndíjával számolt.
A fennmaradó forrásokat a mentorprogram koordinálására, a hallgatókat segítő szakmai projektek megvalósítására különítik el. A HÖOK elnöke mintegy 1400 hátrányos helyzetű hallgató segítésével számol.
A HÖOK elnöke ugyanakkor megjegyezte: információi szerint a következő évre hatezer hátrányos helyzetű hallgató jelentkezett a felsőoktatásba, így a fenti összegnél valószínűleg magasabb forrásra lesz szükség a program működtetéséhez.
Arató Gergely az oktatási tárca államtitkára az Országgyűlés szakbizottsága előtt beszélt a program folyatásáról. Kiemelte: a program szakmai kiválóságát senki sem kérdőjelezi meg, a halmozottan hátrányos és hátrányos helyzetű diákok olyan támogatást kapnak azon keresztül, ami segíti beilleszkedésüket a felsőoktatásba. Elmondta, hogy a 66 millió forint első részletét, 33 millió forintot postafordultával megkapja a HÖOK, a másik felét két részletben utalják.
Hozzátette: azért döntöttek a három részletben történő folyósítás mellett, mert úgy látják, ez biztosítja a folyamatos finanszírozást.
A hátrányos helyzetűeket felkaroló mentorprogramot az oktatási tárca hozta létre 2005-ben, annak működtetésére a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány kapott megbízást. Vezetője Nagy Attila év elején szabálytalanságokkal vádolta meg a tárca részéről a programért felelős Borovszky Tímeát. 
Hiller István oktatási miniszter március 12-én jelentette be, hogy a minisztérium feljelentést tett a Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót és a program jövőbeni működése is bizonytalanná vált.
Arató Gergely az Országgyűlés szakbizottsága előtt szerdán megerősítette a Katapult Mentorprogrammal kapcsolatos korábbi közlést, miszerint források nem tűntek el, pénzügyi típusú szabálytalanság nem történt, viszont adminisztrációs hibákat feltárt a vizsgálat.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!