Belföld

2009.07.07. 12:32

Az Európa Bizottság nem érzi magát illetékesnek a szlovák nyelvtörvény ügyében

FMH - Nem kíván reagálni az Európai Bizottság a szlovákiai államnyelvtörvény múlt héten jóváhagyott módosítására - tudta meg az MTI az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületénél kedden.

feol.hu

A testület ugyanis úgy ítéli meg, hogy a téma nem tartozik az illetékességi körébe. Egy magát megnevezni nem kívánó bizottsági forrás mindazonáltal emlékeztetett: a testület álláspontja szerint a nyelvek szerepe az, hogy hidat képezzenek az európai népek között, továbbá segítsenek az unió egységének megteremtésében és a kulturális sokféleség megőrzésében. Általában véve sajnálatosnak kell tekinteni azt, ha a nyelvet bárhol feszültségkeltésre, politikai célokra használják fel - tette hozzá.
A szlovák parlament múlt héten hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait. 
A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetéssel is kiszabható.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!