Belföld

2010.07.21. 12:22

Hamarabb érkezhet pénz az árvíz sújtotta településekre

FMH - Összesen több mint 10 milliárd forint pályázati pénz érkezhet meg korábban az árvíz sújtotta településekre, mivel a kormány felgyorsítja az uniós források kifizetését. Az önkormányzatoknak a pályázatoknál elegendő lesz öt százalékos önerőt biztosítaniuk.

MTI

Nagy Anna kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány keddi ülésén Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter beszámolt arról: 4,46 milliárd forintos előrehozott támogatás érkezhet az árvízzel sújtott a településekre azzal, hogy a felgyorsították a szerződéskötést az árvízvédelmi fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatokat benyújtó önkormányzatokkal. Kiemelte: a pályázatok az Észak-magyarországi Operatív Program keretében zajlanak.
E mellett az állami árvízvédelmi fejlesztésekre kiírt, már folyamatban lévő pályázatok felgyorsítása is folyik, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon keresztül finanszírozandó három nagy projekt esetében, ez további 6 milliárd forintos fejlesztési forrást gyorsabb kifizetését jelenti - emelte ki.
A kormány arról is intézkedett - fűzte hozzá a szóvivő -, hogy a le nem zárt pályázatok határidejét kitolja; a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek pedig úgy kell kiírnia a pályázatokat, hogy abba bevonja a katasztrófavédelmet.
Nagy Anna bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében az árvízi helyreállításokkal kapcsolatos pályázatoknál állam 95 százalékos támogatási arányt biztosít, az önkormányzatoknak elegendő lesz az 5 százalékos önerőt biztosítaniuk.
A kabinet elrendelte azt is, hogy az árvízi vészhelyzettel kapcsolatos források felhasználásakor a munkanélkülieket foglalkoztassák minél nagyobb számban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!