Belföld

2010.08.07. 03:23

Meddig emelkedik a kenyér ára?

Hol van már a hatvanas, hetvenes évekből oly sokszor felemlegetett 3,60-as kenyér. Húsz év alatt tízszeresére emelkedett az ára, nem csoda, hogy egyre kevesebb pékárut veszünk. Jelenleg 190 és 300 forint között szóródik a sima fehér kenyér kilója, ez az összeg tovább emelkedik, hiszen drágult a liszt, sőt, az üzemanyag is...

Miskei Anita

Megemelkedett a búza ára,  a búzaliszt, majd a kenyér árának  emelkedését is jósolták.  Tavaly a búzaár mélyrepülésekor  kérdés volt, lesz-e olcsóbb  a kenyér? De nem lett.
-  Hallottam a kenyér árának emelkedéséről szóló előrejelzéseket, bár a  kenyérért kifizetendő pénznek csak egyharmadát teszi ki a liszt ára -  mondja Bódis Tamás, a Fejér Megyei Agrárkamara elnöke, az Aranybulla  Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója. - A többi a  munkabér és járulékai, s a harmadik harmad az energiaköltségekből áll össze.
- A búza ára  felszökött  a tavalyihoz képest, most 45 ezer forint  a tonnánkénti centrumár. Magyarországon egymillió tonnával kevesebb termett  belőle, mint az elmúlt évben, Oroszországban és Ukrajnában a rendkívül  aszályos és szélsőséges időjárás vámolta meg a kenyérgabonát. Lengyelországban is alacsonyabb terméssel számolnak, Franciaországban  kevesebb gabonát adott a termőföld, a minőség is gyöngébb -   foglalja össze az európai gabonaképet Bódis Tamás.
- A csak növénytermesztő gazdálkodóknak ez jó hír,  a kisebb termésből  várható bevételüket ellensúlyozza a magasabb ár, de az állattenyésztéssel is  foglalkozók törhetik a fejüket. A takarmányárak is megemelkedtek.  Hogy  a búza ára indukálja-e a kenyér áremelkedését, ezen tamáskodom -  fogalmaz  tréfásan Bódis Tamás. - Mert akkor  tavaly, amikor szinte eladhatatlan készletek halmozódtak fel a jó minőségű  búzából, sehol nem hallottam kenyérár-zuhanásról - mondja.
-  Június első fele csapadékmentesen telt el - emlékeztet a mostani esőzések közepette Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei  Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója. -  Ez  kedvezett a korábbi belvizes területek visszahúzódásának, a növényi  fejlődésnek s az aratásnak. Az őszi búza termésátlaga elmaradt a becsült  értéktől, a hektáronkénti hozam 4,25 tonna. Minőségi problémát a  vizsgálatok nem jeleztek, a termés 65 százaléka étkezési minőségű, takarmány  minőségű 35 százaléknyi, de a kiváló, javító búza minőséget is tudtak több  helyütt betakarítani.
 Ennek ellenére a pékségek megerősítik a hírt, emelkedni fog a kenyér ára. Egy székesfehérvári pékség eladója arról panaszkodott, már kenyérből sem fogy annyi, mint régen.  A  sütödék kínálatának árai eltérőek, az üzletláncok polcain olcsóbb a pékáru, igaz, hogy mire a vásárló a kenyérig eljut, megpakolja kosarát. A kisebb pékségek egyedi sütésű termékekkel, a kenyér mellett sós, fokhagymás kiflivel, süteményekkel, a kakaós mellett sajtos, pizzás és fahéjas csigával, pudingos fánkkal csábítják a vásárlókat. A tapasztalatok szerint azonban legtöbben a sima fehér kenyeret keresik. Annak idején az ehhez hasonló vekni kilója   3,60 volt. Manapság a fehér  egy a gazdag felhozatalban, ami nem  vigasz azoknak, akik sokallják az értük kért árat.
 A pékek többségének állítása  szerint a kenyéren a legkevesebb a haszon. Ha a sima fehér kenyér átlagárát 230 forintnak vesszük kilónként, akkor a 20-22 százalékos kereskedelmi árrés és a 18 százalékos áfa levonása után 162 forint marad a pékségnek.
  Schlosser Ildikó, a Nefelejcs-Sikér Kft. pékségvezetője elmondta,  nehéz helyzetben vannak, hiszen már július végén 20-22 százalékkal drágult a liszt kilónkénti ára, s megint  legalább ennyivel  emelik. A malmok csak  augusztus végéig tudják garantálni a liszt kilónkénti 70-80 forintos árát. Így pedig igazán nehéz előre tervezni  jegyezte meg a pékségvezető, aki azt is elmondta: egy kilónyi kenyértésztának igen jelentős része, 65-70 százaléka a liszt.
- Reális az volna, ha 350 forintért adnák az üzletek a kenyér kilóját, most ennél  olcsóbb, áremelés előtt vagyunk, ennek ellenére 20-30 százalékkal fogy kevesebb kenyér, a finom pékáruban pedig 50 százalékos zuhanást érzékeltünk - mondta. - Kormányzati segítségre most biztos nem számíthatnak - tette hozzá a pékség vezetője. Megjegyezte, a szakmabeliek nem tudják, vajon a gazdák visszatartják az idei búzát, tán külföldre értékesítik azt.

Kenyér mindig kell, gondolták korábban a pékségek. De napjainkban  folyamatosan csökken a vásárlás.
 A visszaesés mértéke mára eléri a 20-30 százalékot. Drágultak az alapanyagok,
 a szállítás is többe kerül, ezt érvényesítenék a pékáruk árában is. A kemencék  készek a munkára, ahogy  Nagy István is, aki  a legszebb fehér kenyereket süti ki

 

Székesfehérvár (zsm)  A gazdák tapasztalatai szerint manapság
az a szerencsés, aki még tudja aratni, aztán tárolni a termést,
 s nem sürgős az eladás.

 A molnár gondja az őrlés  idézi a  mondást a székesfehérvári  családi gazdálkodó, Hegedűs József. A  75 esztendős családfő még dolgozik: fuvarozó, s 180 hektár földön termelnek szántóföldi növényeket. A legtöbb a búza, amelyet azonnal a leszerződött partnerének szállítottak el aratás után.
  Gyengébb lett, mint tavaly, de arról kolompoltak, míg lábon állt a búza, hogy fogyaszthatatlan lesz. Ez nem így van  szögezi le.   Az a szerencsés, aki még tudja tartani, tárolni a termését, s nem  sürgős az eladása. Tavaly az fenyegetett, hogy a bőséges áldás miatt meg is  romlik a gazda markában a szem!  beszél  szemléletes és ízes nyelven,  ahogyan már alig hallani.  Elég jó minőségű a búzám, s ezt nem én állapítottam meg. A molnárok, azaz a lisztet előállító szakemberek majd  tudják, melyik minőség mire való, ezt jelenti a régi népi mondás. Sül az  idei lisztből is jó kenyér!   teszi hozzá. A júliusi harmadik heti tőzsdei ár a mérvadó, az pedig négyezer forint fölötti, s ez neki elég.

Az aratás sem kis munka, de a tárolást is meg kell szervezni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!