Belföld

2010.10.08. 18:52

Tolnay Lajos le van sújtva, de nem érzi felelősnek magát

Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Zrt. igazgatóságának elnöke le van sújtva, de nem érzi magát felelősnek vörösiszap katasztrófában.

MTI

"Kétszeresen le vagyok sújtva, egyrészt a tragédiák miatt, másrészt az 1.100 dolgozóm további munkájáért is felelős vagyok" - mondta Tolnay Lajos a FigyelőNetnek pénteken adott interjújában. 
A MAL első embere ugyanakkor az interjúban arra figyelmeztet: ha vasárnapig nem indul el (a termelés), a gyár még nagyobb bajban lesz.
"Azt se felejtsék, hogy Ajka körzete munka szempontjából monokulturális. Akkor lesz a térség igazán katasztrófától sújtott, ha megszűnnek a munkahelyek" - mondta.
A felelőst firtató kérdés kapcsán kijelentette: "biztos, hogy nem mi vagyunk". Szerinte ki kell várni a vizsgálatok három héten belül megszülető eredményét.
Tolnay elmondta, hogy korábban már elkészítettek egy másik iszaptározót, amelyik kisebb térfogatú, vastagabb a fala, erősebb a kialakítása és a szakértők is megfelelőnek találták. "Százéves technológia a Bayer-eljárás, amivel dolgozunk, de ilyen eset sosem fordult elő. Még az általunk készített katasztrófa-forgatókönyvekben is legfeljebb túlfolyással számoltunk. Most értetlenül is állnak a szakembereink. De még egyszer mondom, a munkatársaim minden jogszabályt és előírást betartottak, nem töltöttük túl a tározót" - jelentette ki.
A MAL igazgatósági elnöke hangsúlyozta, hogy egy ilyen gyár leállításához – technológiai okokból – legalább fél év kell. És, ha a termelés megszűnik, akkor az itt tárolt veszélyes anyagok elhelyezése is az állam feladata lesz majd. Mi még azt a szennyvíziszapot is rekultiváljuk, amit sehol sem tudnak elhelyezni. 
Arra a kérdésre, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani a károsultaknak elmondta: hatvan dolgozójuk él a három legjobban érintett településen, ezért is tudják, hogy mekkora a katasztrófa. "Első körben kiosztottunk harmincmillió forint gyorssegélyt, az embereink több műszakban segédkeznek a kárelhárításban, a legsúlyosabb sérülteket személyesen látogatjuk meg – róluk eddig alkotmányos okokból nem kaptunk adatot – segélyalapot hoztunk létre az újjáépítésre és a gyárvezetés külön alapot hozott létre, amelybe más gyárak, vállalkozók felajánlásait várjuk. Egyelőre ennyit tehetünk" - jelentette ki Tolnay Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!