Belföld

2011.01.06. 06:11

Közéleti képzés, irodalmi ösztöndíj a Barankovics alapítványnál

Közéleti képzés fiatalok számára, irodalmi ösztöndíj-program és konferenciák rendezése - egyebek között ez szerepel a Kereszténydemokrata Néppárt pártalapítványának idei tervei között.

MTI

Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy idén 68 millió forintból gazdálkodhatnak majd. Felidézte, hogy az alapítván 2006-os megalakulásakor még 124 millió forint volt az előirányzott éves költségvetési támogatás, majd miután megváltozott az alapítványok támogatásáról szóló szabályozás, ez az összeg lecsökkent előbb mintegy 73 millió, majd 68 millió forintra. Megjegyezte: az alapítvány gazdálkodását az Állami Számvevőszék a közelmúltban lefolytatott vizsgálatában rendben lévőnek találta, s csak apróbb észrevételeket tett.
A kuratórium elnöke az idei év programjai közül kiemelte a fiatalok számára szervezett közéleti képzést, a Morus Szent Tamás Akadémiát, amelynek keretében tavaszig az emberi jogok, a közjó, a szolidaritás, a munka, és a politikai közösség témákat járják körül neves előadók, politológusok, teológusok, történészek közreműködésével.
Több konferenciát is tervez az idei évre az alapítvány. Az elnök példaként említette Varga Béla, egykori kisgazda politikus születésnapjára, február 18-ra szervezendő tanácskozást, valamint a Kovács K. Zoltán egykori demokrata néppárti politikus emlékére rendezendő konferenciát. Április végén, május elején a kereszténydemokrata gondolatvilágot homloktérbe állító nagyobb konferenciát is szeretnének tartani, neves külföldi előadókkal. 
 Folytatódik az irodalmi ösztöndíj program, és jövőre is támogatják a könyvkiadást. Az idei évre várható az 1944-es pártprogramot író Kovrig Béla, a társadalombiztosítás megalkotójának társadalompolitikai témájú könyve a Barankovics-sorozatban - mondta Mészáros József, aki munkájuk során fontos partnerszervezetként említette a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét és Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget.
A Barankovics István Alapítvány létezése nem előzmény nélküli, - a szervezet honlapja szerint - a KDNP ugyanis hasonló célkitűzésekkel már 1990-ben létrehozott egy alapítványt ezen a néven, amelynek működése azonban 1996 és 2002 között ellehetetlenült.   
Mészáros József kiemelte: az alapítvány a hazai hagyományokból eredően definiálja a kereszténydemokráciát, ami a keresztényszociális eszmekörnek feleltethető meg, az elesettek, rászorulók felkarolását kiemelt helyen kezelve. 
 Az alapítvány kuratóriumának tagja jelenleg Latorcai János, a parlament alelnöke, Rubovszky György, Tarnai Richárd, országgyűlési képviselők, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Szényei Gábor informatikus-orvos és Gábor Dzsingisz a Holland Királyság egykori államtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!