Belföld

2011.02.14. 14:40

EU-elnökség - Miniszteri tanácskozáson az oktatás jövőbeni szerepéről

FMH - Az Európai Unió tagországainak oktatásügyi miniszterei egyetértenek abban, hogy a nemzetközi gazdasági válságból való kilábalás rövid távú intézkedései mellett a hosszú távú növekedés alapjainak lefektetésére is szükség van, ezért az oktatással és képzéssel kapcsolatos intézkedéseket továbbra is támogatni kell - jelentette be az elnöklő Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn Brüsszelben, miután a miniszteri tanács vitát folytatott a témáról.

MTI

A költségvetési egyensúlyteremtés időszakában is szükséges a humán erőforrás fejlesztésére szánt ráfordítások szinten tartása nemzeti és európai uniós szinten egyaránt - tette hozzá.
Hangoztatta: célzott, és a költséghatékonyságra különös hangsúlyt helyező intézkedésekre van szükség.
Mint Hoffmann Rózsa az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, a brüsszeli miniszteri tanácskozás középpontjában az állt, milyen szerepet játszik az oktatás és képzés a 2020-ig kitűzött európai uniós fejlesztési célok elérésében. A megbeszélésen a gazdasági koordináció új lépcsőjét jelentő, első "európai félév" jegyében megerősítették az oktatási és képzési területnek az állam- és kormányfők által megszavazott kiemelt szerepet - szögezte le. 
A miniszterek közös következtetései biztosítják az oktatás elkötelezettségét a célok elérésében - fűzte hozzá. 

Az ágazat legfőbb üzenetei között a soros elnök megemlítette azt is, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani az egész életen át tartó tanulás politikájára, elő kell mozdítani a készségfejlesztést, és vonzóbbá kell tenni a szakképzést. A tagországok álláspontját összefoglalva kifejtette: hangsúlyt kell fektetni a mobilitás támogatására is, továbbá fontos, hogy az oktatás és a munka világa közötti átmenet zökkenőmentes legyen. Kiemelt jelentőségű a hátrányos helyzetű csoportok esetében korai beavatkozást lehetővé tévő, célzott támogatási politika, és megkülönböztetett figyelmet kell szentelni a tanárok képzésére is. 
A találkozón a miniszterek jelentős része támogatásáról biztosította a magyar EU-elnökség oktatási célkitűzéseit és programját. 
A sajtótájékoztatón az Európai Bizottságot képviselő Andrulla Vasziliu oktatási biztos elmondta, hogy az előzetesen ismertté vált tagországi célok alapján úgy tűnik, a jelenlegi vállalások nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy uniós szinten teljesíteni lehessen az EU 2020-ban szereplő célkitűzéseket, azaz az iskolát idő előtt elhagyók arányának 10 százalék alatt tartását és a diplomások arányának 40 százalékra növelését. Nem említett országokat, azt viszont jelezte, hogy a magyar célok kellően ambiciózusak, és megfelelnek az uniós elvárásoknak. 
Hoffmann Rózsa ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormányok még csak most készítik végleges reformprogramjaikat, miközben a tagországok kivétel nélkül elkötelezték magukat az uniós célkitűzések teljesítése mellett. 

Bejelentette az államtitkár azt is, hogy az elnöklő Magyarország a következő hónapban összefoglalót készít az EU2020 stratégiával foglalkozó miniszteri találkozókról. Ezt a jelentést márciusban az uniós tagországok állam- és kormányfői is meghallgatják, és annak nyomán stratégiai ajánlásokat fogalmaznak meg egyebek között az oktatás területén is. Ezeket is figyelembe kell venniük a tagállamoknak a nemzeti reformprogramok készítése során. 
Megállapították a hétfői találkozón azt is, hogy az oktatási és képzési politikának fontos szerepe van a szerkezeti reformok megalapozásában és a növekedést ösztönző intézkedések kiegészítésében. Erősíteni kell továbbá azokat a szakmai programokat, amelyek célja a munkaerő alkalmazkodó-képességének támogatása, a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem, az önfoglalkoztatás előmozdítása és a vállalkozói készség fejlesztése.
Meghallgatták a miniszterek az Európai Bizottság tájékoztatását az új készségek és munkahelyek menetrendjére vonatkozó kezdeményezésről. Ennek célja a munkaerőpiac korszerűsítése, azaz új készségek elsajátításán keresztül lehetővé tenni a dolgozóknak, hogy könnyebben alkalmazkodjanak az új feltételekhez, mint az új munkaszervezési sémák és a technológiai fejlődés.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!