Belföld

2011.03.10. 17:33

Menzastop: az önkormányzat a teendőkről tárgyal a szolgáltatóval

FMH - Az elkövetkező tíz nap legsürgetőbb közétkeztetési teendőiről, illetve azok költségeiről tárgyaltak a Pest megyei önkormányzat és az érintett szociális intézmények vezetői csütörtökön, miután a szolgáltató HunGast Kft. a 18 megyei fenntartású középiskola után szombaton a szociális intézményekben is leállítja az étkeztetést - közölte a megyeháza sajtófőnöke az MTI-vel.

MTI

Ambrus András tájékoztatása szerint a megbeszélésen felsorakoztatott tények és lehetőségek alapján egyértelművé vált, hogy az 1724 gondozott ellátását akkor is meg lehet oldani, ha a HunGast Kft. a szociális intézményekben is leáll a főzéssel.
A sajtófőnök hozzátette: elfogadják a cég ajánlatát, miszerint szombattól a melegétel-szolgáltatás leállítása ellenére az érintett négy speciális iskolában és 12 szociális intézményben a kft. nyitva hagyja a főző- és tálalókonyhákat, és dolgozóik segítenek a tálalásban, mosogatásban, rendrakásban.
"Kár, hogy ez az ajánlat nem terjed ki a március 3-án menzastop alá vont 18 középiskolára is" - jegyezte meg az MTI érdeklődésére Ambrus András. Mint mondta, mindenképpen közérdeket sértene a különleges ellátást (például glutén-, fehérje- vagy cukormentes diétát) nagy számban igénylő gondozottak egészségének veszélyeztetése.
A csütörtöki megbeszélésen a következő tíz napra elfogadott szabályok értelmében a szociális otthonokban az ebédről a helybeli szolgáltatók bevonásával gondoskodnak, míg a reggelit és a vacsorát az intézmények saját szervezésben biztosítják.
A szolgáltatás tartalma és ára eltérő lehet, de a megyeháza minden bajba került szociális intézményének biztosítja a beszerzésekhez szükséges pénzt - tette hozzá a szóvivő.
Mint a megyeháza csütörtöki közleményéből kiderül, több helyi vállalkozó, illetve professzionális közétkeztetési szolgáltató is felajánlotta segítségét. 
A biztonságos és megfelelő színvonalú étkeztetésben az intézményvezetőknek kellő szakmai tapasztalatuk van, mindenütt elérhetők a speciális diétához nélkülözhetetlen alapanyagok, és rendelkezésre áll a kiszolgálásban segédkező munkaerő is - tudatja a megyeháza.
Az önkormányzat vezetése bocsánatot kért a csütörtöki megbeszélésen jelenlévőktől a méltatlan helyzet kialakulása miatt, és megköszönte eddigi erőfeszítéseiket - olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!