Belföld

2011.05.17. 12:53

Velencei Bizottsághoz fordultak a rendvédelmi szakszervezetek

A Velencei Bizottság Magyarországon tartózkodó delegációjának akarták petíciójukat átadni a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek.

MTI

 Végül Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a Velencei Bizottság alelnöke vette át - közölte Kónya Péter, a szakszervezetek sztrájkbizottságának vezetője kedden az MTI-vel.
Kónya Péter tájékoztatása szerint eredetileg az Alkotmánybíróság épületében tartózkodó delegáció vette volna át a petíciót, de végül a küldöttség úgy távoztak az épületből, hogy erre nem volt mód. A dokumentumot ezért Paczolay Péter vette át, és megígérte, hogy eljuttatja a bizottsághoz.
A petícióban a rendvédelmi dolgozók felhívják a Velencei Bizottság figyelmét a korkedvezményes nyugdíjat érintő alkotmánymódosítási javaslatra, amelyet a szakszervezetek az európai jogrenddel ellentétesnek tartanak. A dokumentumban többek között az olvasható, hogy a már megállapított és folyósított nyugdíjak részbeni vagy akár teljes elvonása családok tömegeit tenné tönkre. 
"Az emberek korábban az akkori rendelkezések ismeretében, azokkal kalkulálva tervezték meg az életüket, megélhetésüket" - olvasható a petícióban. Az új szabályozás bárkit érinthet, hiszen a korkedvezményes nyugdíjazás, miként más országokban is, Magyarországon általános lehetőség - tették hozzá.
A szakszervezetek azt is hangsúlyozták, hogy a fegyveres és rendvédelmi területen szolgálók igen alacsony fizetést kapnak, ezért az egyéb juttatásoknak és kedvezményeknek kiemelt jelentőségük van.
A Velencei Bizottság az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete, amely 1990-es megalapítása óta vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alaptörvények elfogadásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!