Belföld

2011.09.30. 16:21

Költségvetés - pártreagálások a javaslatra

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat segíti a "görög út" elkerülését, a KDNP a Nyugdíjbiztosítási Alap saját lábra állítását tartja fontosnak a büdzsében. Az MSZP úgy látja: rövid időn belül pótköltségvetésre lesz szükség, a Jobbik a "kétségbeesés költségvetésének" nevezte, az LMP szerint "egyszerű pénzbehajtás" a jövő évi büdzsé.

MTI

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat legnagyobb "erénye", hogy segíti a "görög út" elkerülését, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország el tudjon rugaszkodni az európai válságzónától.

Rogán Antal a 2012-es büdzsé további "erényének" nevezte, hogy stabil alapokra épül, és rekordszintű, összesen 300 milliárd forintos tartalékot foglal magában, ami szerinte képessé teszi az országot a válsághelyzetek gyors kezelésére. Még soha nem készült költségvetés ekkora biztonsági tartalékkal - hívta fel a figyelmet.

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy 2012-ben a személyijövedelemadó-rendszerrel alapvetően jól járhatnak azok az alacsony keresetűek, különösen a minimálbéren foglalkoztatottak, akik végre széles körben hozzájutnak a gyermekek után járó adókedvezményhez, támogatáshoz.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésének saját lábra állítását és az államadósság csökkentését emelte ki a jövő évi büdzséből. Mint mondta, pártjának is az az érdeke, hogy olyan költségvetési törvény szülessen, ami garantálja az államháztartás biztonságos finanszírozhatóságát és egyben költséghatékony működését.

Hozzátette: jelentős lépés lesz több tízezer ember visszavezetése a munka világába a bérpótló juttatások helyett bevezetendő közmunkán keresztül.

Az MSZP-s Burány Sándor szerint a jövő évi költségvetés rövid időn belül tarthatatlanná válik, és pótköltségvetésre lesz szükség. Az országgyűlési képviselő szerint a 2012-es büdzsét a többi közt az teheti tarthatatlanná, hogy a kabinet az adatok meghatározásakor 268 forintos euróval számolt.

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a tervezet szerint 10-11 százalékos munkanélküliség várható jövőre, vagyis "a kormány maga sem számol a munkanélküliség csökkenésével". A politikus arra is kevés esélyt lát, hogy jövőre a beruházások 3 százalékkal nőnének, mert mint mondta, idén tavalyhoz képest 8 százalékkal estek vissza.

A Jobbik szerint a 2012-es költségvetés a "kétségbeesés" büdzséje, amellyel a kormány belátja, hogy "a gazdaságpolitikája zátonyra futott" és ezért most "megszorításokat próbál lenyomni az emberek torkán" - jelentette ki Lenhardt Balázs.

A jobbikos politikus úgy látja, a kormány gazdaságpolitikája a tehetősebbeknek, a gazdagoknak kedvez, a megszorításokat pedig a leginkább rászorulók rovására hajtják végre, miközben "nem hozza helyzetbe" a hazai vállalkozásokat sem. Lenhardt Balázs szerint a kormánynak nem a maastrichti kritériumok teljesítését kellene a legfontosabb célként szem előtt tartania , hiszen "nem fogunk soha csatlakozni és a lassan megbukott eurót bevezetni", hanem inkább a gazdaságot kellene élénkítenie.

Az LMP véleménye szerint a bejelentett büdzsé "nem egy országvédelmi költségvetés, hanem egyszerű pénzbehajtás". Scheiring Gábor, a párt gazdasági kabinetjének vezetője kijelentette: "kiderült, hogy Orbán Viktor Kötcsén igazat mondott, ez tényleg egy ezermilliárdos megszorítás lesz". Szavai szerint ennek egyaránt vesztesei lesznek a családok, a középosztály, az átlag alatt keresők, az iskolák, az óvodák, a kórházak, az önkormányzatok és a közösségi közlekedés ágazatai.

Hozzátette, hogy ezzel a büdzsével nem lehet új, "válságálló" munkahelyeket létrehozni, ahogy a bajbajutott devizahiteleseken sem lehet segíteni. A politikus úgy fogalmazott, hogy miután az ország már nem tud egy újabb évet várni, pártjuk elkészítette saját költségvetési alternatíváját, amelyet be fognak nyújtani az Országgyűlésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!