Bicske

2016.11.21. 14:42

A régi-új Vajda jövőképet fest

Bicske - Rangos verseny finisére készül a Vajda János Gimnázium három csapata. A többfordulós vetélkedőben rövidfilmeket és interjúkat készítettek, egykori diákokkal leveleztek tengeren innen és túl, időutazáson vettek részt előre és hátra.

Zsohár Melinda

„A jövő nem egy hely, ahová tartunk: él már a jelenben is, a fejünkben, gondolatként. A jövőt mi hozzuk létre, de közben máris alakít bennünket. A jövő a fejünket formáló fantáziavilág.” Ezzel a Stephen Grosz-idézettel vezette be a Barankovics István Alapítvány annak az Online Demokrácia Activity 4U játéknak a harmadik fordulóját, amelyen a bicskei Vajda Gimnázium is megméreti magát. A friss műfajhoz hűen keverednek a címekben, s nevekben az angol és magyar kifejezések, így a 12-dikesek alkotta három csapatéban is. A TimeOda (Stuka Beatrix, Stojsics Tímea, Tóthi Tamara, Gál Martin és Vigyikán Vince), az ÉrTEDD (Orsó Laura, Ádám Bendegúz és Piros Erik) valamint a CleveREX (Tihanyi Georgina, Major Boglárka, Tokodi Katalin, Sáfár Szimonetta és Berki Sándor) fantázianevű csapatok már az első fordulóban a bemutatkozó filmjükkel is osztatlan sikert arattak.

"A jövő iskolája" minikonferencia 12. A és 12. B osztályosok résztvevőivel

A versenyzők az országos vetélkedő alapélményét jelentő időutazásról, s magáról az időről szóló fogalmazásaik mellett interjúkat is készítettek 1956-ról. A kíváncsi diákok kamerája elé ült az intézmény igazgatója, Butola Zoltán, s az örökifjú Fekete Ferenc tanár úr is. Az élethivatását a Vajdában kezdő, nyolcvannégy esztendős tanár úr magán-történelemórája nagy hatással volt a diákokra. A múlt után a jövő következett, és mi lehetne kézenfekvőbb feladat egy gimnazista számára, mint a jövő iskoláját megálmodni?

Minikonferenciák, beszélgetések követték egymást, a TimeOda csapata pedig kérdőívet készített, amit szétküldtek a világba interneten. Közel háromszáz válasz érkezett vissza az USA-tól Svédországig, Csákvártól a Vatikánig, számoltak be róla büszkén. És hogy milyen iskolát képzelnek el a versenyzők maguknak és a gyerekeiknek? Az országos verseny következő fordulóján mondják el az elképzeléseiket a vajdások, s nem titok, hogy legalább az egyik csapatát a dobogón szeretné viszontlátni a diákközösség.

Mottójuk szerint a változás és a változtatás a javukra válhat, és nem szabad csak azért görcsösen ragaszkodni a múlthoz, mert félünk a jövőtől. Ettől a tanévtől a Vajda Gimi teljes neve: Székesfehérvári Szakképzési Centrum Fejér Megyei Vajda János Gimnáziuma és Szakgimnáziuma. Változik a cím, változik a fenntartó, de a Vajda az Vajda marad, régi hagyományokkal és új lehetőségekkel – hangsúlyozzák tanárok és diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!