Talpra magyar! - ünnepi megemlékezések Fejérben

<b>Fejér megye</b> - Történelmünk meghatározó, dicsőséges eseményét, az 1848-49-es szabadságharcot és forradalmat megyeszerte megemlékezésekkel ünneplik a településeken.

feol.hu

Szombat, március 14.
Alcsútdoboz
16 óra: Az 1848-as szabadságharc emlékére irodalmi összeállítással várják az érdeklődőket a sportcsarnokban, majd koszorúzást tartanak a millenniumi szobornál az emlékparkban.
Bakonycsernye
17.30: Március idusára emlékeznek a művelődési házban. Köszöntőt mond Turi Balázs polgármester és Törő Gábor, a Fejér megyei közgyűlés elnöke. A műsort fáklyás felvonulás követi, a végállomás a a Dózsa György utcai 1848-as emlékmű.
Lajoskomárom
 15 óra: Az iskolások nemzeti ünnepünket köszöntik a művelődési házban, megnyitják Karóczkay Ottó székesfehérvári festőművész kiállítását, majd megkoszorúzzák az 1848-as emléktáblát.
 Mezőkomárom
 10 óra: Az ünnepi szentmisét Mojzer György helyettes plébános celebrálja a katolikus templomban. 11 óra: Megemlékezés a Petőfi-szobornál, beszédet mond Mohai János polgármester, műsort adnak az iskolások, majd koszorúzás következik.
Mór
17 óra: A Radó Antal könyvtár olvasótermében Román Károly nyugalmazott tanár beszélget Sobor Antal íróval az 1848-as eseményekről irodalmi művek tükrében.
Tordas
10 óra: A Petőfi Sándor Művelődési Ház ad helyet a megemlékezésnek, a márciusi hősöket Sárossy Gyula méltatja, fellép a Tordasi Dalárda.

 Vasárnap, március 15.
Aba
9 óra: A Hősök terén Ezt a földet választottam címmel  rendeznek ünnepséget, közreműködik a Sárvíz Fúvószenekar is, majd megkoszorúzzák az 1848-as kopjafát és Szűts Gedeon síremlékét.
Bicske
17 óra: A Petőfi művelődési központban megemlékezést tartanak, köszöntőt mond Tessely Zoltán polgármester. A tisztelet virágait a Kossuth téren lehet elhelyezni, a ş48-as emlékhelyhez fáklyás felvonulással juthatnak el az érdeklődők, kísér a Prelúdium Zeneiskola Fúvószenekara. Az ünnepi műsorban a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai is részt vesznek.
Cece
18 óra: Hagyományos ünnepköszöntő fáklyás felvonulás lesz, a közönség  a magyar hősi emlékműtől sétál fáklyával a Petőfi-emléktáblához. Varga Gábor polgármester mond beszédet. A helyi szervezetek a műsor után koszorúznak.
Csákvár
16 óra: Ünnepi megemlékezést tartanak az iskola tornatermében, a szónok Ókovács Szilveszter újságíró.
Csór
10 óra: A Fő téri emlékparkban a Mátyás Király Általános Iskola diákjai a márciusi forradalom eseményeit idézik fel műsorukkal.
Enying
 15 óra: A városi ünnepségen Tóth Dezső polgármester mond beszédet a művelődési házban, műsort adnak a Tinódi Lantos Sebestyén református általános és művészeti iskola diákjai. 16 óra: Koszorúzás a Turul-szobornál.
Etyek
15 óra: Az önkormányzat éttermében tartanak ünnepi megemlékezést a márciusi események felidézésével, beszédet mond Szűcs Lajos polgármester.
Káloz
18 óra: Emlékműsorral és fáklyás felvonulással tisztelegnek a márciusi események előtt a mozi épületében.
Lepsény
 11 óra: Március idusán a Fekete István Általános Iskola diákjai műsorral emlékeznek az iskola tornatermében, beszédet mond Kiss István polgármester. Az ünnepély az 1848-as kopjafánál és a Nemzetőr-emlékműnél koszorúzással fejeződik be.
Lovasberény
15 óra: Ünnepi megemlékezés lesz a művelődési házban, köszöntőt mond Schieder László polgármester. Közreműködnek az általános iskolások, a néptánccsoport.  Koszorúzás zárja a programot.
 Mezőszentgyörgy
 18 óra: Ünnepi műsor a művelődési házban. 18.30-kor: fáklyás felvonulás indul az 1848-as hősök emlékművéhez, köszöntő beszédet mond Berta József polgármester, az emlékezés koszorúzással fejeződik be.
Magyaralmás
16 óra: Mi a haza? címmel F. Dőry Magdolna közreműködésével irodalmi estet tartanak a faluházban. Ünnepélyesen átadják a Magyaralmásért emlékérmet is.
Mór
9.30: Megemlékezés lesz a Szabadság téri emlékműnél, a résztvevők közösen vonulhatnak át a polgármesteri hivataltól a Móri Ifjúsági Zenekarral. Köszöntőt mond Fenyves Péter polgármester, majd koszorúzás következik. Délután  16 órától a hatodik móri Diák művészeti fesztivál gálaműsorát láthatja a közönség a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban.
Pátka
9 óra: Megemlékezést rendeznek a művelődési házban, a múltat Füri Béla polgármester idézi fel. Átadják a Tiszteletbeli polgár és a díszpolgári címet, valamint a Pátkáért érdemérmeket.
Polgárdi
 17 óra: Az 18481849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára ünnepségen emlékeznek a városháza előtti Batthyány-szobornál.
Pusztaszabolcs
10 óra: A polgármesteri hivatal épületénél lesz koszorúzás, majd azt követően ünnepi műsorra várják az emlékezni vágyókat.
Sárkeresztúr
17 óra: Az 1848-as események előtt tisztelegnek a művelődési házban, a fáklyás felvonulást huszárruhás lovasok kísérik, a művelődési házban átadják a Bokros-díjat.
Sárszentmiklós
12 óra: Ünnepi megemlékezés lesz a  Hősök parkjában, a  déli harangszóra. Előtte a katolikus templom liturgiájára várják az ünneplőket.
Úrhida
8 óra:  A mise után  lovasok kíséretében felszentelik a nemzeti zászlót. 
Székesfehérvár
9 óra: A megyeházán  átadják a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet, a Fejér Megyei Közgyűlés által alapított díjakat. Ünnepi köszöntőt mond Balogh Ibolya, a közgyűlés elnöke. Közreműködnek a móri Táncsics gimnázium diákjai.
11 óra: Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a Fejér megyei önkormányzat közös ünnepségét  a Petőfi szobornál tartják, a Petőfi téren. Beszédet mond: Balogh Ibolya, a  megyei közgyűlés elnöke és Warvasovszky Tihamér, Fehérvár polgármestere. Közreműködnek a Vörösmarty Színház művészei, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Helyőrségi Zenekar. Az ünnepség után a Fehérvári Huszárok tartanak bemutatót a buszállomással szemben.
Velence
10 óra: A Hősök parkjában ünnepi megemlékezésre várják az érdeklődőket, átadják a Velence-emlékérmet is.
Vereb
15 óra: Megemlékezés és koszorúzás lesz Kovács János emléktáblájánál, majd műsor a közösségi házban. Ezt követően ülést tart a  Verebi Zöld Völgy Alapítvány is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!