Falusi olajmaffiácska, avagy kis falu nagy szarban

Székesfehérvár - Ógyarmat. Beszédes név. Zsákfalu. Beszédes helyzet. A nyomorult kis településre azonban hirtelen rászakad a gazdagság ígérete. El is cseszik rendesen.

Szabó Zoltán

Mázli a film címe, alcíme pedig: Kis falu nagy szarban. A minap mutatta be a királyi televízió ezt a 2008-as magyar mozit, s én kíváncsian vártam, vajon mire kapta meg a főszereplő, Lukáts Andor a legjobb férfialakítás díját a filmszemlén, s miért kapott ugyanott elismerést Hegedüs Bálint forgatókönyvíró. Nos, lássuk csak. Főemberünk, István, aki sikertelenül próbálja felkötni magát a temetőben egy fára, s alant esik az előre megásott sírba, gazdátlan olajvezetékre bukkan. Kell ennél nagyobb mázli? A csövet megfúrják legott, s a nyomorú körülmények között élő ógyarmati emberek lelki szeme előtt vastag pénzkötegek jelennek meg. A káprázat valósággá válik, az üzlet beindul, mindenki boldog és elégedett. Csak hát Magyarországon vagyunk, ergo a közös üzlet nem sokáig dívik. Merthogy mindenki elkezdi saját zsebére árulni az olajat a léért, egymás árai alá ajánlva. A baj pedig nem jár egyedül: megjelenik az olajtársaság (AMV a fantázianeve, s a nyugati határszélen vagyunk, lehet találgatni, hogy hívják az igazi céget) válságmenedzsere. Felbukkannak a nehézfiúk is, megszagolva a kis falusi olajmaffiácskában a nagy bizniszt. Rárepül a témára a tévé, ott lábatlankodik a rendőrség, s hamarosan a kommandósok is akcióba lendülnek.

Szinte hihetetlen a történet, ugye? Hát persze, hogy az! A film stílusa is ilyen-olyan: úgy értem, hogy a cseh új hullám keveredik benne Kusturicával, utóbbi manírjaiból adagolva többet. A humort, az abszurdot időnként szürreális betétek gyengítik. Ráadásul az elsőfilmes Keményffy Tamás érezhetően mindent bele akart zsúfolni a filmjébe, amit lehetett, s mindent meg akart mutatni abból, amit tud a szakmáról. A történetben min- denki megkapja a magáét. A falu népe, amely a szó prózai értelmében bűncselekményt követ el, de ezt a világért el nem ismerné. A pap, aki semmivel nem különb, mint a hívek és viszont. S persze mi, magyarok, akik azonnal egymásnak esünk, ha megszagoljuk az esélyt. Néhány gyenge, erőltetett jelenete ellenére a film mégis szerethető, karakteres, s jó pillanataiban még szórakoztató is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!