Gazdák figyelem! Jobb biztonságba helyezni a növényvédő szereket

Fejér megye - A jó időben elszaporodhat a különböző vegyszerek, gyomirtók lopása, amelyeket a tettesek még nyomott áron is nagy haszonnal tudnak értékesíteni. Ezek az anyagok azonban igen veszélyesek lehetnek az egészségre és a környezetre is.

feol.hu

Megnőtt a kereslet a gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek iránt, s nemcsak a mezőgazdasági boltokban, hanem az illegális kereskedelemben is - adta hírül a rendőrség, amelyhez már érkezett bejelentés gyomirtó szerrel kapcsolatos lopásról.  
 
Egy mezőfalvai tanya vegyszerraktárába törtek be, és különböző tárgyak mellett hat doboz gyomirtót is magukkal vittek a tettesek. A Motivell Turbo D típusú kukorica gyomirtó két komponensű, az I. csoportba tartozik.
 
A rendőri szervek személyesen keresik fel a nagyobb területen gazdálkodókat, hogy felhívják a figyelmüket a raktározás biztonságára és a különböző óvintézkedésekre.     
 
Tekintettel arra, hogy a raktárul szolgáló épületek rendszerint lakott területen kívül esnek, könnyen célpontjává válnak az elkövetői körnek. Miután a növényvédő szerek a kereskedelmi forgalomban igen magas árfekvést képviselnek, így nyomott áron továbbadva is nagy haszonnal értékesíthetők. A növényvédő szerek nagy részének birtoklása és kezelése engedélyhez kötött, csak vizsgázott szakemberek tudják a környezet károsítása nélkül az optimális felhasználást garantálni. Illetéktelen kezekben ezek a mérgek akár egészségromlást is okozhatnak és potenciális veszélyt jelentenek az élővilágra, vizekre, valamint a rétek állat- és növényvilágára.  
 
Ezért a rendőrség kéri a gazdálkodókat, hogy az ilyen jellegű anyagokat tárolják biztonságos, jól zárható, lehetőleg őrzött vagy lakott helyen. Továbbá kéri, hogy akinek felkínáltak bizonytalan eredetű növényvédő szert, vagy tud olyan személyről, aki vásárolt ilyen módon, jelezze a rendőrségnek a 107-es vagy 112-es segélyhívók bármelyikén. Ugyanezen a számon jelentkezhetnek azok, akiknak van információjuk a mezőfalvai lopásról - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Németh-Kész Mónika rendőr százados.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!