Fél évszázada épült a város akkori legszebb magasépülete

2 órája

Garzonház Fehérváron: születésnapot ünnepelhet

Garzonház - így becézik a ma ötven éve épült székesfehérvári társasházat, amely abban az időben a város legszebb magasépületének számított. Elhelyezkedése ma is remek, külső felújítására közel tíz éve kerülhetett sor.

S. Töttő Rita

Garzonház – ma csak így ismerik a székesfehérváriak azt az épületet, amely ma ünnepelheti elkészültének 50. évfordulóját. A Fejér Megyei Hírlap 1974. július 16-i lapszámában fotóval és címlapon számolt be arról, hogy „Elkészült Székesfehérvár egyik legszebb magasépülete a Szeder úti lakótelepen. A 180 lakásos ház földszintjén szolgáltató egységek kapnak helyet”.

Garzonház Fehérváron: születésnapot ünnepelhet
A Garzonház ötven évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap címlapján
Forrás:  Fejér Megyei Hírlap

Az internet szerint a Garzonház épületének helyén egykor a Fehér Ló nevű vendéglő állt, melynek helyiségeiben iparos olvasókörök könyveit is tárolták. Demeter Zsófia, Gelencsér Ferenc: Székesfehérvár Anno című kötetében is találtunk erre vonatkozó részt: „A Fehér Ló vendéglő az ácsok gyülekezőhelye volt 1903-ban, itt alakították meg szakszervezetüket is (a mai Garzon-ház helyén).”

A Ligetsor és Palotai út között ma is áll az épület, melyet körülbelül tíz évvel ezelőtt felújítottak. A közelében létrehozott Koronás Park és az uszoda mellett több évtizede vonzó a Garzonházban kialakított, hagyományos, klasszikus hangulatot árasztó könyvtár is. Nevét az épület talán a benne kialakított kis garzonlakásokról kapta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában