Elkapták a büféseket - akcióban a fogyasztóvédők

Velence - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Regionális Felügyelősége bemutató ellenőrzéseket tartott több helyen is. A tapasztalatok jók voltak.

Kovalcsik Katalin


A féldeci az féldeci legyen! 
Fotó: Pati-Nagy Bence

A strandon már tíz órától szép számmal pihentek,  napoztak a vendégek,  persze össze sem lehetett hasonlítani a számukat  egy igazi, nyári nap forgalmával.  A büfék közül viszont  mindössze három nyitott ki, pedig minden üzemeltető tudhatta előre, hogy az  ellenőrök nem büntetnek, csupán közlik, mire ugranak  nyáron, mire lesznek kényesek, amikor élesben megy a dolog.  Ulz Miklós  és kollégája így főleg zárt ajtókat talált a tóparton, csupán egyetlenben várták őket  valódi nyitva tartással.
- Megismerni az ellenőröket - mondta az egyik büfés, aki nem nyitott ki, késleltetett, pedig lehet, hogy jobban járt volna, ha elfogadja a tanácsokat  a  jövőre vonatkozóan. 

-  Kérünk kétszer fél deci pálinkát - mondta az egyik felügyelő, majd a papíron kiszámolt  ellenértéket átadta a kiszolgálónak. Azután elővette az igazolványát, és elmondta, miért is érkeztek. Azt már konstatálta, hogy a kötelezően előírt  fém mérőeszközt használta a pultos, amiben kimérte a pálinkát, ez szabályos volt. A felügyelőtől előkerült az üvegmérce, amit az előírások szerint először átöblített egy kevéske itallal, hogy ne tapadjon meg a falán a   mérésre szánt nedű. Azután öntötte bele a kikért pálinkát, ami az ötven cent helyett csak a 49-es számig töltötte meg a mércét, de ez még nem büntetendő cselekmény, hangzott el. Bárdosi Ágnes, a büfé üzemeltetője készségesen hallgatta a tanácsokat. 

- Tudja, mindig azt mondom az alkalmazottaknak, hogy csordultig töltsék a mércét. Én is így tettem, így hát legyen kedves, mérje nekem vissza tanulságul, mennyi valóban a kimért ital.
- Ki kell csöpögtetni a mérőből az italt - hangzott a tanács, de amikor sorbanállás van, ez nem könnyű feladat. Végül a szerdai ellenőrzések  mérlege pozitív lett, tudtuk meg Schneider  Istvánnétól, a régiós központ vezetőjétől.
- Aminek külön örülök, hogy Fejér  megyében nem károsították meg a vásárlókat,  apróbb hiányosságok voltak az árfeltüntetésnél,  az egységárnál, de ezek kiküszöbölhetőek. Összességében jók voltak a tapasztalataink.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!