Fantasztikus vívás volt

2 órája

Legyőzték a címvédőt! Arannyal jön haza a magyar párbajtőr-válogatott

Legyőzte a címvédő japán válogatottat a magyar párbajtőr-csapat a 2024-es olimpia döntőjében aranytussal, de szinte végig vezetve. Így 52 év után ismét bajnok az ötkarikás játékokon a magyar négyes.

Kvanduk Bence

Koch Máté (jobbra) szállt mint a lepke, szúrt, mint a méh

Fotó: Illyés Tibor

Eljutott egészen a férfi párbajtőrözők aranyasszójáig a Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású magyar csapat, ahol a japánok legjobbjaival találkozott a 2024-es olimpián. Végül szinte végig vezetve nyert a magyar csapat, így 1972 után újra olimpiai bajnok a válogatottunk.

Siklósi Gergely–Jamada Maszaru 2:1

Az ismerkedés percét követően mindkét portoló sárga lapot kapott. Az első akciókat ezt követően Jamada indította, de Siklósi hárított, viszont így is a Japáné volt az első találat. Egy jó ellenakcióval azonban a magyar vívó egyenlíteni tudott szinte azonnal, majd egy apró hibát kihasználva újabb szúrást vitt be. Így végül 2:1-es vezetésnél adta át a pástot Siklósi.

Koch Máté–Kano Koki 3:1

A második párharc elején Kano védekezésre késztette Kochot, de a magyar vívó kihasználta ellenfele agresszivitás, s előbb vállra, majd lábra vitt be egy-egy találatot. Persze az olimpiai bajnok japán sem adta fel a párharcot, s egy villámgyors mozdulattal szépített. Nem kellett azonban több noszogatás Kochnak, aki megmutatta, technikailag mennyire képzett, s egy harmadik tust is bevitt. Ezzel már 5:2 volt a mieinknek.

Andrásfi Tibor–Komata Akira 2:4

Ez a csata újabb erőfelmérővel indult, így egy perc után mindkét csapat piros lapos figyelmeztetést kapott, s 6:3-ra módosult az állás. Ezt követően aztán Komata bevitt egy gyors találatot, s közelebb hozta sajátjait. Az ázsiai kiválóan folytatta ezt követően is, s 7:6-ra felhozta Japánt.

Koch Máté–Jamada Maszaru 3:1

Koch megtalálta a tökéletes ritmust a Jamada elleni párharca elején, s lábra szúrt egyet tökéletesen. Egy hárítást követően aztán egy újabb tust vitt be a magyar sportoló. A nagyszerű védekezése egyre nagyobb nyomást helyezett Jamadára, s a japán egy támadását ismét büntette (3:0). Ugyan ezt követően az ázsiai szépíteni tudott, így is 10:6-tal adta át Koch Siklósinak a meccset.

Siklósi Gergely–Komata Akira 2:2

A magyar vívó nagyon óvatosan harcolt Komata ellen, de a japán megmutatta klasszisát, s övé volt az első tus. Erre azonban gyorsan válaszolt is Siklósi egy távolról indított akcióval. Egy egyszerre indított szúrásnál a japán nem volt elég precíz, így a magyar vívó átvette a párharcban a vezetést (2:1). Komatának volt válasza erre is, s egy gyors tussal egyenlített. Így is ért véget a meccsük, s Magyarország ekkor 12:9-re vezetett.

Nagy Dávid–Kano Koki 2:2

A magyar cserét követően Nagy Dávid lépett pástra Kano ellen, s egy elegáns tussal vezetést is szerzett. Felkart talált. Némi videózás után aztán egy újabb tust adtak meg a magyar sportolónak, így már az összesített különbség ötre nőtt (14:9). Ezt követően óriási közelharc alakult ki, amiből a japán jött ki jobban, 14:11-re felhozta a meccset.

Koch Máté–Komata Akira 3:5

Egy együttes találattal kezdődött a párharc, majd Komata vitt be egy szép tust, s aztán lábra is talált egyet. Koch ezt követően sem talált rést a japán pajzsán, aki egálba hozta a találkozót (15:15). Egy együttes találat növelte tovább a feszültséget, amit követően a magyar versenyző egy hárítás után talált, így visszavéve a vezetést. Az utolsó két asszó előtt 17:16 volt az állás.

Nagy Dávid–Jamada Maszaru 3:2

Az első tus Jamadáé volt ebben a párharcban, hiába hárította ez első próbálkozását Nagy. Ezt követően is higgadt tudott maradni a magyar párbajtőröző, s egy elkapkodott támadást büntetett egy feltartó szúrással, majd egy klasszis találatot vitt be csuklóra. Nem akadt meg ez után sem a lendülete, s egy újabb tussal növelte az arany esélyeit. Végül Jamada egy atletikus akcióval szépített. Így 20:18 volt az állás a magyar csapat javára a zárás előtt.

Siklósi Gergely–Kano Koki 6:7

A záró asszó rendkívül taktikus vívással kezdődött a tétnek megfelelően, de Kano egy távolról indított támadással elérte Siklósi karját, így övé volt az első találat. A nyomás ugyan a japánon volt, de egy újabb kart érő találattal egyenlített (20:20). Ezt követően egy együttes találat fokozta az izgalmakat. Siklósi aztán nagyszerűen védett egy támadást, s combon szúrta a mozdulatból ellenfelét visszavéve a vezetést. Az utolsó egy perc első találata a magyar sportolóé volt, így szinte el is döntötte a találkozót (23:21). Az ezt követő együttes találat is a magyar válogatottnak kedvezett. Kano itt már feltett mindent egy lapra, s szinte bevetődve szúrta hason Siklósit. Egy együttes találat után aztán a japán egyenlíteni tudott. Nem egész hét másodperc volt ekkor vissza, ami gyorsan lepörgött, s jöhetett a hosszabbítás. Siklósi egy hárítás után aztán bevitte a kegyelemdöfést, és megszerezte az aranyat a magyar csapatnak! 

Olimpia 2024
Vívás
Férfi párbajtőr, csapat, döntő
Magyarország–Japán 26:25 – aranytussal
Magyarország (Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid)–Japán (Jamada Maszaru, Komata Akira, Kano Koki)

Siklósi Gergely: – Beváltottam az egyénit a csapatra! Tegnap egész nap, sőt, az egész héten azt éreztem, hogy ez az a pillanat. Az egy tusban tudtam, hogy nem veszíthetek. Magabiztosan nyertünk!

Koch Máté: – Olimpiai bajnok vagyok, ezt nagyon jó kimondani! A legjobb, hogy felkerülök a Vasas aranyfalára, ez volt Dáviddal a célunk! Nagyon büszke vagyok a csapatra! Köszönöm egész Magyarországnak a támogatást, illetve a stábnak, amely mögöttem áll!

Andrásfi Tibor: – Elképzelheti mindenki, mit érezhettem akkor, amikor a harmadik egytusos asszó zajlott, amiben érintett vagyok. Nagyon imádkoztam, hogy nehogy 0:3 legyen ez az arány. Szerencsére Gergő beadta ezt az utolsó tust. Mindenért kárpótolva vagyok! Olimpiai bajnok ez a remek csapat, így az egyéni negyedik hely is megszépült! Ezt aláírtam volna az elején!

Nagy Dávid: – Végre eljött a várva várt beszállóm! Sokat kellett rá várni. Nagyon izgultam már, hogy pástra kerüljek. Örülök, hogy így sikerült! Nagyon taktikus meccs volt, kevés tus esett, így mindegyik rendkívül számított. Igyekeztem nagyon fókuszálni, és megragadni ezt a kevés időt, ami ebből a napból nekem jutott. Úgy érzem, hogy kihasználtam!

NAGY Dávid; KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely; ANDRÁSFI Tibor
Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely felért a csúcsra
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az aranyos győzelemhez Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is gratulált:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!