Kell a biztosítás!

Székesfehérvár - Külföldi nyaralásra készülünk: elég-e kiváltani az EU-kártyát, mennyi idő alatt kapjuk meg, s érdemes-e mellé még utasbiztosítást kötni? - érdeklődött olvasónk. Akár három napra, akár három hétre indulunk, fontos az utasbiztosítás is

Móré Erzsébet

A kérdést a régiós egészségbiztosítási pénztár orvosigazgató-helyetteséhez, Bedők Zsuzsannához továbbítottuk, aki elmondta, hogy az EU-kártya, vagyis az uniós egészségbiztosítási kártya az Európai Unió országain kívül Svájcban és Horvátországban használható. A kártya egy évig érvényes és a szükséges ellátás mértékéig nyújt egészségügyi szolgáltatást, ugyanolyan feltételekkel, mint az unió adott tagállamában biztosítottaknak. Ez a szükséges mérték a sürgősségi ellátáson túl magában foglalja például a dialízist vagy éppen a szülést is. Fontos tudni azonban, hogy ha az illető országban például vizitdíjat kell fizetni, azt a magyar EU-kártya tulajdonosának is meg kell fizetnie, s ezt nem térítik meg számára. Természetesen a magánorvosi ellátásra, a fizetős szolgáltatásokra a kártya nem érvényes, csak arra, amiért külön térítés a helybélieket sem terheli. Megtudtuk, hogy az EU-kártyát, ha az illető személyesen intézi, akár azonnal megkapja, postai úton pedig általában egy hét alatt érkezik. Igényléséhez csupán érvényes személyi okmányok szükségesek, a biztosítási jogviszonyt az egészségbiztosító a saját adatbázisában ellenőrzi.

A kérdés másik fele az utasbiztosítást érinti. Bedők doktornő meglátása szerint, ha valaki teljesen be akarja magát biztosítani, akkor érdemes utasbiztosítást is kötnie. Egy biztosítási szakértő szerint erre azért is szükség van, mert az utasbiztosítás általában poggyászbiztosítást is tartalmaz, sőt gépkocsi-hazaszállítás is benne lehet a biztosítási csomagban . Kedvező családi csomagok is vannak, mindenki a saját igényei szerint választhat. Napi három-négyszáz forintért már nagyon sokféle szolgáltatást vásárolhatunk - ennél olcsóbb is van, ám nagyon nem érdemes spórolni ezen, mert a szolgáltatások az olcsó áruknál sokkal szűkebb körűek. Akár három napra, akár három hétre indulunk külföldre, az utasbiztosítás jó szolgálatot tesz: baj esetén az ügyfél a helyszínen semmit nem fizet, a számlát itthon a biztosító rendezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!