Telelni megy a gulya - Mihály-napi mulatságok a hétvégén

Csákvár, Dinnyés - Az állattartók védőszentje Szent Mihály napján hajtják be telelőhelyükre a szürkemarha gulyát. Az őszi pásztor-ünnepet több településen megtartják.

feol.hu

Csákváron 9 órától gyülekeznek a pásztorok és csikósok az ország egész területéről a Berényi út melletti csikóakólnál, valamint a Geszner-háznál. A legkisebbek kipróbálhatják a fa körhintát, a lepényevést, a bálahömbölgetést, de  lesz bojtártotó, valamint fürge kismalac- és gidafogó verseny is. A szervezők azt ígérik, aki megfogja, viheti. A bográcsokban idén is különleges  szürkemarha és rackabirka ételek készülnek, és akik kilátogatnak, egész nap nézhetik a gulyások, csikósok, lovasok bemutatóit. A népi kirakodó vásárt méz, sajt, lekvár, szalámi és borvásár egészíti ki, míg a pusztabuszok folyamatosan viszik a látogatókat a szilaj szürkemarhagulyához. 
Dinnyésen szombaton az elzamajori madarásztáborban behajtás napja. A lovas kocsik 10-kor indulnak a vasútállomásról,  utána ellenőrzik az ezüstmarhákat, majd  megérkeznek a csikósok. Délben   pásztorkutyák és csikósok segítségével behajtják az ezüstmarhákat.  Fenyvesi László megismerteti az érdeklődőket a hagyományos pásztorkodó életmóddal,   fellép a népdalkör,  néptánctanítás Vajda Levente vezetésével, lesz lovaglás Király Dia  díjugrató magyar bajnok segítségével. Szombat-vasárnap az    európai madármegfigyelő napok eseményeire is várják az érdeklődőket  a Fertőn és a madarásztáborban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!