Eltűnt magyar hegymászók: helikopteres keresést kértek

FMH - Tovább kutatnak a Himalájában eltűnt négy magyar hegymászó után, akik közül az egyik a Fejér megyei Száron lakik. A Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség elnöke most arra kérte kínai kollégáját, hogy helikopterrel is keressék az expedíció tagjait.

MTI

Helikopteres keresés lehetőségének a vizsgálatára kérte a kínai társszervezet vezetőjét Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, de erre egyelőre még nem kapott választ. A szervezet elnöke csütörtök este az MTI-nek elmondta, hogy a választ megvárják, de a kínai szabályok miatt nem sok esély van arra, hogy engedélyezzék a helikopteres mentést abban a térségben, ahol a hegymászók eltűntek.
Mint mondta: arra sincs sok esély, hogy az alpinistákat élve megtalálják, mivel az eset körülményei arra engednek következtetni, hogy egy óriási - ötven évente egyszer előforduló - lavina sodorhatta el egyszerre mind a négy hegymászót.
"Nagyon szokatlan dolog, hogy egy expedíció egyszerre tűnik el", mert a csapat általában nem együtt mozog; a csoport vezetője általában az alaptáborban marad és onnan tartja a kapcsolatot a többiekkel - mondta az elnök, hozzátéve: az szinte kizárt, hogy gleccser-hasadékba zuhantak a hegymászók. 
Farkas Péter elmondása szerint az a csúcs, amelynek meghódítására készültek az alpinisták, egyáltalán nem "frekventált" hegy, mivel még senki sem mászta meg; ha eltévedtek, akkor teljesen egyedül vannak, mivel nincs senki a környéken - tette hozzá.
Az elnök szerint a magyar csapat olyan felszerelésekkel rendelkezhet, amelyek képessé teszi őket, hogy néhány napig kibírják a szabadban, de ha eltévedtek, akkor kevés az esély, hogy rájuk találjanak.
A négy magyar hegymászó október 7-én indult Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljusson a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6.079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.  
Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem találják a négy eltűnt magyart, de már 5.000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára a hegymászók fel akartak jutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!