Milliós tartozások, bírság - bajban az Autifarm

Csókakő - Tagadhatatlan ténnyé vált, hogy pénzügyileg válságban van az autizmussal élők csókakői lakó- és foglalkoztatóotthona.

Kocsis Noémi

Az is tény, hogy egy ilyen jellegű intézményt pusztán állami normatívából és a szülői hozzájárulásokból igen nehéz fenntartani. Ezért is érte arculcsapásként az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete által fenntartott Autifarmon élő és/vagy foglalkoztatott fiatalok családját a hír: nehéz gazdasági helyzetbe került az eddig mindenhol modellértékűnek emlegetett farm. A tavaly év végi közgyűlésen a szülők megtudták a részleteket is: a fenntartó néhány hónappal korábban munkaügyi ellenőrzést kapott. Feketefoglalkoztatáson érték őket, az aktuális kivitelezőnek nem volt érvényes vállalkozói igazolványa. Az még hagyján, hogy az amúgy is szorosra húzott büdzséből 300 ezer forint bírságot kellett kifizetni. Az igazi hátrány azzal éri az Autifarmot, hogy a jogszabály értelmében az egyesület innentől két évig nem kaphat állami  pályázati pénzt, márpedig működési és fejlesztési bevételeik nagy részét ebből fedezték.

Így már egy időközben beadott és ráadásul elnyert pályázatukból sem jutnak hozzá a pénzükhöz.
Nem lenne jó, ha a sajtóvisszhang nyomán pánikhangulat alakulna ki a egyesület helyzete körül, hangzott el  hétfőn a csókakői művelődési házba összehívott szülői közgyűlést megelőzően, hiszen igyekeznek megtalálni a megoldást, az Autifarm nem fog bezárni. Jelenleg sokmilliós beszállítói és APEH-tartozással néznek szembe - mondta el Lőrincz György, az ellenőrző bizottság egyik tagja , de legalább a bevételkiadás mérleget sikerült stabilizálni, közüzemi számláikat igyekeznek teljesíteni.
A közgyűlésen néhány szülő nehezményezte annak módját, ahogy a nehéz helyzetre való hivatkozással az intézményből 3 fiatal foglalkoztatottat  és 9 dolgozót  elküldtek. A megszüntetett munkaviszonyú autista fiatalokat más intézmény (pl. a fehérvári Arany János) fogadja be. Ám az a körülmény, hogy hetek alatt változtak a nevek az elküldöttek listáján, felborzolta a válság hatására már egyébként sem igen nyugodt kedélyeket.
- A létszámcsökkentést akkor határozta el a vezetőség, amikor még úgy tudtuk, a bírság következtében elvész a rehabilitációs bértámogatási hozzájárulás is - indokolta az egyesület döntését Halmai Péter, az ellenőrző bizottság elnöke a közgyűlésen. Szülői kérdésre válaszolva Pásztorné Anikó, az egyesület elnöke elmondta: a bírságot nem az Autifarm, hanem az egyesület kapta, de 2011 nyaráig érvényes akkreditációjukig a büntetés semmilyen formában nem érintheti a foglalkoztatást. A szülőket ez is érzékenyen érinti, hiszen a farmon annak idején gyermekeik értelmes foglalkoztatására is ígéretet kaptak, ezáltal egyfajta garanciát arra, hogy a fiatalok hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.
- A fenntartóváltásban látnánk a hosszú távú megoldást. Kerestük a kapcsolatot az egyházakkal, de egy idén életbe lépett jogszabály megnehezíti a fenntartás átadását. Mintegy 40 milliós összeget kellene befizetni ehhez az államkincstárba -  mondja Szilágyiné Erdős Erika, a gazdasági vezető. Viszont alapszabály-módosítással az intézmény önálló jogi személyiséggé válhatna, önállóan működtetve tovább a napközi otthont és a lakóotthont, míg a rehabilitációs foglalkoztatást az egyesület működteti tovább.
A hétfői közgyűlésen az önálló jogi személyiségű intézmény létrejöttét a tagság megszavazta. De hamarosan könyvvizsgálat is indul az Autifarmon, azt kiderítendő: mi és hogyan vezetett a jelenlegi válsághelyzethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!