Költözés a pusztába? A fogyatékos gondozottak tiltakoznak

Budapest, Székesfehérvár - A Fejér megyében élő fogyatékos gondozottak panaszait vizsgálta az ombudsman, erről adtak ki sajtóközleményt. A megyei közgyűlés elnöke, Balogh Ibolya válaszolt a vizsgálat megállapításaira.

Kovalcsik Katalin

Lehetetlenné válik korábbi megszokott önálló életvitelük, elvesznek a város közelségéből következő lehetőségek, ezt panaszolták egy fogyatékos embereket gondozó fehérvári szociális intézmény lakói a bezárás, az átköltöztetésük tervének hírére. Az állampolgári jogok biztosa ott és más megyei intézményben is vizsgálódott,  több visszásságot  megállapított.  A korábbi ombudsman négy   évvel ezelőtt is felhívta a megyei közgyűlés akkori elnökének figyelmét, tekintsen el a tervezett bezárástól és törvényes kötelezettségének megfelelően újítsa fel a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézményének székesfehérvári, Erzsébet úti  rehabilitációs telephelyét. Szabó Máté hasonló megállapítást tett,  mivel az elmúlt négy évben nem történt meg a felújítás, nem garantálták teljes körűen az intézmény működési feltételeit,  az erősen leromlott körülmények éveken át sértették a bentlakók emberi méltósághoz való jogát.   Az érintettek érdekvédelmét is ellátó Fejér Megyei Esélyegyenlőségi Iroda vezetője az ombudsmannak megerősítette, hogy a bezárással minimálisra csökkenne a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének esélye. Ahogy a fogyatékossággal élő panaszosok előadták, az új helyükön szinte elérhetetlen lenne a bolt, a posta, az orvosi ellátás, és a megélhetésüket segítő alkalmi munkalehetőség.

A biztos  hozzátette, hogy a székesfehérvári telephely megszüntetésével az ott lakók egy része olyan elszigetelt intézménybe kerül, ahol nem képes teljesebb életet élni,   a szegregáció következtében jelentősen nehezebb lesz a részvételük a társadalmi érintkezésben, ami szemben áll az esélyegyenlőség követelményével,   a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezéseivel.
  Nagyon kevesen vehetnek részt rehabilitációs jellegű munkában,  alacsony a gondozó személyzet létszáma, ez a panasz a bicskei otthonnal kapcsolatban érkezett az ombudsmanhoz. Vizsgálatában a biztos megállapította, sérti a panaszosok munkához való jogát, hogy a bicskei telephelyen nem segítik kellőképpen a szociális intézményen belüli, illetve annak hiányában a védett, illetve nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatást. Megállapította  azt is, hogy a bicskei telephelyen a szakmai személyzet létszáma nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, ami veszélyezteti az ellátottak szociális biztonsághoz való, Alkotmányban biztosított jogát.   Az ombudsman a fentiek alapján a  megyei közgyűlés elnökétől és az integrált szociális intézmény vezetőjétől kérte a panaszok orvoslását. A közleményt  az Országgyűlési Biztos Hivatala adta ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül, melynek megállapításaira  Balogh Ibolya, megyei elnöktől kértünk választ.
- A kocsi nem előzheti meg a lovat - kezdte az elnökasszony.  - Tudomásul vesszük az ombudsman megállapításait. Személyesen jártam végig az intézményekert 2006 végén, láttam, milyenek a körülmények.  Már akkor kértem a kormányzattól, az államtól azt a fajta együttműködést, amely az önkormányzatok törvényben biztosított jogai szerint járna. Egy  önkormányzat  csak akkor tudja a  feladatait teljesíteni, ha magasabb szintről az önkormányzat  felé is teljesítik a kötelezettségeket.    Ennek a fordítottja történik 2006. októbere óta.  Elvonások vannak. Ha valamit nincs miből megoldani, akkor nem tudunk mit tenni. Nem az ombudsmant kell okolni, hanem azokat a törvénysértő Parlamenti és kormányzati döntéseket, amelyek a hátteret   vonják el az önkormányzatoktól.  Önkormányzat önerőből nem képes felújítani egy ilyen intézményt. A célszerűség azt diktálta, hogy a jobb megoldást válasszunk. Nyugodt szívvel ki merem jelenteni,   hogy minden szakember megtesz mindent annak érdekében, hogy biztosítsa a gondozottaknak a lehető legjobb körülményeket, a jogaikat. A bicskei otthonba nem tudunk több gondozót felvenni, örülünk, hogy képesek vagyunk szinte a  semmiből fenntartani intézményeinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!