Árvízhelyzet május 18-án - a Bódva áttört a töltésen (folyamatosan frissítve)

FMH - A 3-as út a Sajó áradása miatt került víz alá kedden, az autósokat terelik, a Bódva pedig a töltésen áttörve elöntött egy utat. Borsodban több mint két és félezer ember segít a védekezési munkálatokban.

MTI

Észak-Magyarországon fennakadásokat okoznak az áradások a vasúti közlekedésben, ezért több vonalon is vonatpótló buszok közlekednek. Részletek itt!

Javul a helyzet a dunántúli vonatközlekedésben. Az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, és a Balaton déli részén újra megindul a  menetrend szerinti vonatközlekedés. Részletek itt!

Több mint 26 ezer hektárt borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén

Több mint 26 ezer hektárt borít belvíz az Alsó-Tisza vidékén, és egy kivételével valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – közölte a regionális vízügyi igazgatóság ügyeletese kedden az MTI-vel. Az igazgatóság területén 10 ezer 950 hektárnyi vetést, csaknem ugyanennyi rétet, legelőt, és mintegy 3 ezer hektárnyi szántót borít víz – mondta Bata Orsolya.
Huszonöt szivattyútelepen naponta több mint 1,2 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe és a közbenső csatornákba. Kisteleken, Pusztaszeren és Bordányban másodfokú vízkár-elhárítási készültség van érvényben, további hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Gondok az áramszolgáltatásban

Már nem a viharkárok, hanem az árvíz okoz problémát az áramszolgáltatás visszaállításában; vannak helyek, ahol a katasztrófavédelem munkatársai kérték, hogy kapcsolják ki a szolgáltatást, mivel az veszélyeztette volna a munkálatokat - közölte Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője kedden az MTI-vel. Ahol lehet, ott kedd estére helyreáll a szolgáltatás. Kedd reggel még nagyjából kétezer szolgáltatónál nem volt áram, ez a szám délutánra néhány százra csökkent - mondta.
A vihar által okozott egyik legnagyobb kár a szolgáltatásban Balatonőszödön történt, ahol mintegy negyven fa esett rá a vezetékre. Kedd estére azonban várhatóan itt is helyreáll az áramszolgáltatás - tette hozzá az E.ON szóvivője.
Vasárnapra virradóra a Dunántúlon több mint százezer fogyasztónál nem volt áram. Az érintett területeken a kitört fák, kidőlt oszlopok, elázott transzformátorok, a felázott talaj és az erős szél jelentették a legnagyobb problémát. Az áramszolgáltató a dél-dunántúli régióban hétfő kora estig a vihar miatt keletkezett meghibásodások négyötödét kijavította.

Életveszély a  Börzsönyben

Életveszélyes a Börzsönyben kirándulni - hívta fel a figyelmet az Ipoly Erdő Zrt. terület erdőgazdálkodója, Lengyel László Zoltán. A napok óta tartó esőzések következtében nemcsak a börzsönyi patakok megáradásával kell számolni,  a hegyoldalakon rendkívüli fa dőlésveszély alakult ki az erdőkben.

Derékig állnak a  vízben a tűzoltók Edelénynél

Derékig vízben állva próbálják megelőzni a gátszakadást a tűzoltók Edelényben. A 15 fokos vízben háromszáz tűzoltó dolgozik.A Bódva gátját homokzsákokkal erősítették meg, de a víz folyamatosan szivárog a töltésen keresztül. A Bódva utca másféltucatnyi házának udvarán magasan áll a víz, a pincékből már nem szivattyúznak, mert nincs hova elvezetni a vizet.
Bár a lakásokból az embereket még nem költöztették ki, a jószágokat már elvitték. A házak előtt álló gyümölcsfákat kivágták, és a gallyakat magasan felhalmozták a kerítések elé, hogy egy esetleges gátszakadásnál azzal próbálják felfogni a vízzel együtt áradó iszapot, szemetet.
A vízügyi szakemberek szerint nagyon lassú apadás tapasztalható a Bódván, de a meggyengült gát bármikor átszakadhat, mint az a főút másik oldalán, a L'Huillier-Coburg kastélynál hajnalban két helyen is megtörtént.
 Az áradást több tucatnyi bámészkodó, „katasztrófaturista” filmezi, a hídon ácsorgó embereket a polgárőrök próbálják elküldeni, ugyanis a híd alját alig 20 centiméter választja el a víztől.
 A megfeszült tempóban, váltás nélkül hajnal óta dolgozó tűzoltók szerint "csak a lélek tartja a gátat". Idős helybéliek az MTI tudósítójának azt mondták: emberemlékezet óta nem volt ilyen magas a Bódva szintje.

A Baptista Szeretetszolgálat is segít az árvízkárosultaknak

Gyorssegélyt juttat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízkárosultaknak a Baptista Szeretetszolgálat és az Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány (Adra). A közös akció keretében tartós élelmiszereket, ivóvizet valamint háztartási fertőtlenítőszereket oszt ki kedden Sátoraljaújhelyen a kitelepített rászorulók részére, a segélyosztásban a kelet-magyarországi speciális mentők és a Rescue24 tagjai vesznek részt - tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.
A speciális mentők egy másik csoportja Székesfehérváron segít a viharkárok enyhítésében.
A tájékoztatás szerint az árvízkárosultak számára a KDB Bank 13555555-55555555-55555555 - "Árvíz 2010" számlaszámra lehet adományt küldeni.

Újabb utak víz alatt Borsodban

Egyre több út kerül víz alá a folyók áradása miatt Észak-Magyarországon, ahol csaknem félszáz út egy-egy szakasza járhatatlan. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének kedd délutáni tájékoztatása szerint lezárták a személyforgalom elöl Gesztelynél a Hernád hidat, nem lehet közlekedni Kiskinizs és Hernádkércs között sem.
Tiszalúc és Tiszadob között a pontonhidat szétbontották a Tisza magas vízállása miatt, és a komp sem jár, csakúgy mint a Sajón Köröm és Muhi között.
Forgalomkorlátozásra, útlezárásra számíthatnak az autósok Miskolc, Edelény, Vizsoly, Novajidrány, Ináncs, Encs, Abaújszántó, Gelej, Sátoraljaújhely térségében is.
A Bódva és a Hernád áradása miatt több település személyautóval megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezért nem lehet bejutni Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra, Tornaszentandrásra, míg Rakacaszend csak Meszes felöl közelíthető meg.

Nincs már árvíz Bakonybélben és Somlóvásárhelyen

Több mint egy métert apadt az éjszaka a bakonyi Gerence-patak vízszintje, így elhárult már az árvíz Bakonybélben - tájékoztatta Baky György, a település polgármestere az MTI-t. Munka azonban van még rengeteg, gőzerővel dolgoznak a szivattyúkkal - mondta, megjegyezve: a házak udvaráról, kertekből, utcákból vissza kell pumpálni a kiáradt víztömeget a patakmederbe.
Somlóvásárhelyen is konszolidálódott a helyzet, a hétfőn kiöntött Torna-patak visszahúzódott a medrébe - tájékoztatta Fekete Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. A kultúrházban ideiglenesen elhelyezett családok is (mintegy ötven lakos) visszaköltözhettek a házukba - tette hozzá.
Megszűnt az árvízveszély Hajmáskéren is, ahol egy víztározó öntött ki, s "megszelídült" már Sóly és Királyszentistván községeknél a Séd-patak is - mondta a szóvivő. Közlése szerint homokzsákokkal magasítják viszont a Balaton-felvidéken Monostorapátinál a nyúlgátat, ugyanis erősen emelkedik a Vese-patak vízszintje. Bakonyságnál viszont az utat kellett átvágni, hogy megakadályozzák a település elöntését - mondta az ügyeletes, hozzátéve, hogy egyelőre a falu csak egy irányból - Lovászpatona felől - közelíthető meg.
Fekete Tamás tájékoztatott több útlezárásról is: Veszprém megyében nem lehet közlekedni vízátfolyások miatt Zirc és Pálihálás, Pápa és Vaszar, valamint Devecser és Somlóvásárhely települések között. Utóbbi esetben nem a 8-as főút lezárásáról van szó, hanem az úgynevezett "hátsó útszakaszról" - tette hozzá.
Arról már Horváth István, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese tájékoztatta az MTI-t, hogy a szélvihar miatt kedden délig legalább száz bejelentés érkezett hozzájuk, s még a szabadnapos tűzoltókat is be kellett rendelni. Veszprém, Zirc, Balatonfüred, Balatonfűzfő és Várpalota térségében rengeteg fa dőlt ki utakra, járdákra, házakra, autókra és villanyvezetékekre.


OLDALTÖRÉS: Javult a helyzet a vonatközlekedésben

Javult a helyzet a vonatközlekedésben

Javult a helyzet a vonatközlekedésben

Javult a helyzet a vonatközlekedésben

Javul a helyzet a dunántúli vonatközlekedésben. Az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat fokozatosan oldja fel a MÁV, és a Balaton déli részén újra megindul a  vonatközlekedés. Azaz Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között – az eddigi vonatpótló buszok helyett – újra vonatok szállítják az utasokat. Az első vonat – amelyről nem kell átszállni buszra a fent említett szakaszon – Budapestről Nagykanizsára  (856. sz.) 15 óra 11 perckor indul, Nagykanizsáról Budapestre (853. sz.) pedig 14 óra 44 perckor.

Egy vágányon megindult a vonatforgalom Pécel és Rákos között, de jelentős késésekre kell számítani - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága kedden kora délután az MTI-vel. Délelőtt az erős szél faágat döntött az egyik vágány feletti felsővezetékre, a helyreállítási munkálatok közben a másik vágányon közlekedő szerelvény mozdonyának áramszedője is leszakadt hasonló okból. A műszaki mentés idején nem közlekedtek a szakaszon a vonatok - olvasható a közleményben.
Most már járnak a szerelvények, de csak egy vágányon és jelentős, 20-100 perces késéssel. A Budapest-Hatvan vonalon vonatkimaradásokra is kell számítani.

Javult a helyzet a délelőtt folyamán az ország vasúthálózatán, de még mindig vannak olyan vonalak, ahol vonatpótló buszok szállítják az utasokat, több vonalon pedig sebességkorlátozás van még érvényben. Déli helyzetkép itt!  

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

Egy vágányon megindult a vonatforgalom Pécel és Rákos között, de jelentős késésekre kell számítani - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága kedden kora délután az MTI-vel. Délelőtt az erős szél faágat döntött az egyik vágány feletti felsővezetékre, a helyreállítási munkálatok közben a másik vágányon közlekedő szerelvény mozdonyának áramszedője is leszakadt hasonló okból. A műszaki mentés idején nem közlekedtek a szakaszon a vonatok - olvasható a közleményben.
Most már járnak a szerelvények, de csak egy vágányon és jelentős, 20-100 perces késéssel. A Budapest-Hatvan vonalon vonatkimaradásokra is kell számítani.

Javult a helyzet a délelőtt folyamán az ország vasúthálózatán, de még mindig vannak olyan vonalak, ahol vonatpótló buszok szállítják az utasokat, több vonalon pedig sebességkorlátozás van még érvényben. Déli helyzetkép itt!  

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

Javult a helyzet a délelőtt folyamán az ország vasúthálózatán, de még mindig vannak olyan vonalak, ahol vonatpótló buszok szállítják az utasokat, több vonalon pedig sebességkorlátozás van még érvényben. Déli helyzetkép itt!  

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

A forgalomkorlátozásokról itt olvashatnak - déli helyzetkép.

 

 

Lassan csillapodik a helyzet Baranyában

 

 

Az elmúlt napok heves esőzései következtében megáradt Fekete-vizet sikerült megfékezni, a Baranya-csatorna azonban elérte Vásárosdombót - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem az MTI-t.
A közlés szerint sikerült megfékezni, hogy még jobban kiöntsön a Fekete-víz, így az már nem fenyegeti Vajszlót. Gilvánfán sem súlyosbodott a helyzet, ott egy családi ház került veszélybe a megáradt Fekete-víz miatt.     Nem szakadt át a gát a majsi tavaknál sem, ahogy attól még hétfőn éjjel tartottak a szakemberek.     A megáradt Baranya-csatorna az elmúlt napokban több települést is veszélyeztetett. Sásdnál lassan normalizálódik a helyzet, Vásárosdombón azonban kedd reggelre tíz családot kellett kiköltöztetni, mert a szántóföldön keresztül elérte házaikat az ár. Szabó László polgármester az MTI-nek azt mondta: úgy tűnik ennyivel megúszták.     Pécsett a Mohácsi út és a Május 1. utca környékén pusztít az özönvíz. Utóbbi helyen csaknem száz lakóépület károsodott, autókat, tehergépjárművet borított fel az ár.

Több mint 770 kilométeren tart az árvízvédelmi készültség, nő a belvíz

 

Több mint 770 kilométeren tart az árvízvédelmi készültség, nő a belvíz

 

 

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára kedden délelőtt; Kóthay László budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban. Mint elmondta, Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám jó hír, hogy az utóbbin már megkezdődött az apadás.
Kritikus a helyzet a Bódván Edelény fölött, ahol éjszaka átfolyt a víz a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a helyzetet.
Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.
Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy hétfőn 3.300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak. Közlése szerint jelenleg 1.428 ember van kényszerűségből távol az otthonától, de a kitelepítettek száma folyamatosan változik.
Az újságíróknak kiosztott sajtóanyag szerint a Balaton vízállása 117 centiméter, ez meghaladja az engedélyezett szintet, ezért az alacsony déli part érdekében a Sión keresztül tart a vízeresztés.
Az elmúlt 24 órában az árvízi védekezésben csaknem 1.800-an vettek részt.

 

 

Rekord vízállást mértek kedden a Zagyván és az Ipolyon is a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei; a szervezet több mint hatvanezer homokzsákkal segíti a védekezést.Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Zagyva felső szakaszán kedd reggel 6 órakor 388 centiméteres vízállást mértek, amely 23 centiméterrel haladta meg az eddig mért legmagasabb szintet, Hatvannál 53 centiméterrel volt magasabb a vízállás, mint eddig bármikor.
A Zagyva mellékfolyásainak mederteltsége 90-100 százalékos, az uszadék folyamatosan érkezik az árhullámmal, de torlasz egyelőre nem alakult ki sehol. A Zagyva teljes, Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszán harmadfokú készültség van érvényben - olvasható a közleményben.
Az Ipolyon Ipolytarnócnál mérték az eddigi legmagasabb, 410 centimétert meghaladó vízállást, azóta a folyó lassan apad az Ipolytarnóc-Nógrádszakáll közötti szakaszon, alatta pedig árad. Az Ipoly teljes magyarországi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

 

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsa biztonsága érdekében ezekben az órákban újabb szakaszon nyitják meg a borsóhalmi vésztározót – jelentette be a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón.

 

 

A gátakat erősítik a Bódvánál

A Borsod megyei Edelényben, ahol hajnalban a Bódva óriási árhulláma megbontotta a töltést, most a híd másik oldalán erősítik meg a gátakat.
Jelenleg teherautóval hordják a kőzúzalékot, hogy megtámasszák a kritikus szakaszokat.
Több száz ember rakja a homokzsákokat, azon a részen pedig, ahol az áradat megbontotta a töltést, egyelőre akadálytalanul ömlik ki a folyó. A kiömlő árhullám a helyi kastélyt megkerülve az István király út felé hömpölyög, s már a könyvtárban is víz van. Az utca végén a lakóházak védelmére homokzsákokat raknak. A hídtól északra lévő töltést pedig azért kell megerősíteni, mert a híd alsó peremrészét már elérte a vízszint, s ezáltal visszaduzzad a folyó.

 

 

 

Összedőlt egy ház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben kedden, miután napok óta mosta a megáradt Bódva. A Lenkei úton állt régi építésű vályogházban egy idős nő lakott, ő nem sérült meg. 

 

 


Újabb útlezárás Győr-Moson-Sopron megyében

A Cuhai-Bakony-ér áradása miatt újabb utat kellett lezárni Győr-Moson-Sopron megyében kedd délelőtt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese az MTI-vel.

Reggel fél tíz óta nem lehet behajtani a Banát Bőnnyel összekötő útra - mondta Varga Bálint, hozzátéve, hogy  az áradás miatt Rétalapot továbbra is csak munkagéppel lehet megközelíteni, Mezőörsre pedig csak egyetlen úton lehet bejutni, és tart még a Tét-Felpérc, valamint a kajárpérci bekötőút zárja.
Közlése szerint az ár levonulta után tudnak választ adni arra a kérdésre, mekkora kárt okozott az utakban a víz.

Baranyában egy település megközelíthetetlen

Baranyában már csak Tarlós községbe nem lehet eljutni, a többi település megközelíthető - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint részleges lezárás van érvényben a Somogyhatvan-Patosfa közötti, a Pellérdre vezető 5801-es, a Vásárosdombó-Kisvaszar, a Gerényes-Vásárosdombó közötti úton, továbbá a kisvaszari elágazónál, Mecsekjánosnál.
Baranyában az éjszaka folyamán kitelepítés nem történt, de Pécsett - a Csárda utca, a Május 1. utca, a Névtelen utca, a Zsolnay út, a Mohácsi út és a Tüskésréti út környékén - több lakóházat elárasztott a víz. A rendőrök lezárták a Május 1. utcát, a Csárda utcát és a Mohácsi út egyik szakaszát, mert a nagy vízállás miatt azok járhatatlanná váltak.
A szóvivő megjegyezte, hogy megindulhatott a forgalom a 66-os út sásdi szakaszán. A kisváros egyes részeit elöntő víz jelentősen apadt az elmúlt órákban, ha nem esik az eső, délutánra rendeződik a helyzet.

Árad és apad a Cuha-Bakony-ér, él a lezárás a 81-esen

Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel az MTI-vel.

 

Árad és apad a Cuha-Bakony-ér, él a lezárás a 81-esen

Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel az MTI-vel.

 

Árad és apad a Cuha-Bakony-ér, él a lezárás a 81-esen

Bőnynél árad, Mezőörsnél viszont már apad a Cuhai-Bakony-ér, amely vasárnap este öntött ki medréből; Rétalap csak munkagéppel közelíthető meg - közölte a Győr megyei katasztrófavédelem ügyeletének vezetője kedd reggel az MTI-vel.

 

 

Mezőörsön az éjjel újabb árteret nyitottak meg, így ott lassú - óránként fél centiméteres - apadás kezdődött; eközben a lejjebb fekvő Bőnyben este óta tíz centit emelkedett a vízszint. Az előbbi településen 91, az utóbbin 56 embert kellett kitelepíteni eddig - mondta Horváth László hadnagy.
Rétalapra viszont csak e két településről vezet út, amelyet több helyütt elöntött a víz, így a faluba csak munkagéppel lehet bejutni. Onnan azonban nem jelentettek veszélyhelyzetet - tette hozzá.
Jelezte ugyanakkor: továbbra is érvényben van a 81-es út Pér és Mezőörs közötti szakaszára vasárnap este elrendelt lezárás, míg a közeli 82-es út több szakaszán a vízátfolyások miatt kellett sebességkorlátozást életbe léptetni.

 

 

OLDALTÖRÉS: Késnek, kimaradnak a vonatok

 

OLDALTÖRÉS: Késnek, kimaradnak a vonatok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Víz hömpölyög a Szent István úton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, miután a keddre virradó éjjel egy óra körül a Bódva óriási árhulláma körülbelül nyolcvan centiméter mélyen, mintegy harmincméteres hosszúságban megbontotta a töltést. Az éjszakai, hajnali órákban is nagy erőkkel védekeztek az áradó folyók mentén Borsod megyében. Eddig több, mint ezer embernek kellett elhagyni otthonát. A védekezésben a megyében mintegy 2.500 ember vesz részt, eddig 242 ezer homokzsákkal erősítették meg a folyók töltéseit, illetve vették körbe a veszélyeztetett épületeket.

Járhatatlan útszakaszok Észak-Magyarországon

 

 

Csaknem ötven közút egy-egy szakasza vált többé-kevésbé járhatatlanná az árvíz és vízátfolyások, illetve földcsuszamlás miatt Észak-Magyarországon - tájékoztatta a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete kedden az MTI-t.

A Hernád áradása miatt zárták le a Hernádszentandrás és Pere közötti utat. Eger és Noszvaj között földcsuszamlás miatt korlátozták a forgalmat, Kápolna és Tófalu között pedig a 3,5 tonnás össztömeget meghaladó járművek nem hajthatnak az útra.
Nem lehet közlekedni Novajidrány és Vizsoly között sem. A Bodrog áradása miatt zárták le a Bodrogolaszi és Sárospatak közötti út egy szakaszát, a Sajó áradása miatt pedig a Sajóecseg és Boldva közötti utat.
Ugyancsak víz alatt van a Sajólád és Bőcs közötti út Bőcs belterületén. Szikszón a Vadász-patak vize hömpölyög a 3-as úton, amely itt személyautóval járhatatlan.
Vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni a Csécse községet a 21-es úttal összekötő úton, lezárták a forgalom elől a Szarvasgede és Csécse közötti utat is, miként a 37-es számú főutat is Sátoraljaújhely belterületén.
Járhatatlan az Alsóvadász és Homrogd, a Ládbesenyő és Edelény, a Sajókaza és Felsőnyárád, az Adács és Vámosgyőrk, az Ináncs és Encs közötti út, a bükkszentlászlói és a martonyi bekötő út, a sajógalgóci bekötő út, a vadnai út a hosszúrévi Sajó-hídig. Víz borítja a detki, a tardonai is az izsófalvi utat is.
Több település, így Tornabarakony, Tornaszentandrás személyautóval továbbra is megközelíthetetlen.

 

 

OLDALTÖRÉS: Árad a Sajó, víz alatt a 3-as út

 

OLDALTÖRÉS: Árad a Sajó, víz alatt a 3-as út

 

 

 

 

 

 

Árad a Sajó, víz alatt a 3-as út

Víz alá került a 3-as számú fő út Miskolc határában a felsőzsolcai, illetve az arnóti körforgalom térségében a Sajó áradása miatt - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t kedd reggel.
A rendőrök a Sátoraljaújhely és Szikszó felé közlekedőket Felsőzsolca belterületére terelik, az autósok Felsőzsolca belterületéről az arnóti körforgalmon keresztül tudnak tovább haladni Szikszó, vagy Sátoraljaújhely irányába, kikerülve így a lezárt szakaszt.
Az M30-as autópályán közlekedőket Miskolcnál a szirmai lehajtóra irányítják.

A Bódva átszakította a töltést

Átszakadt a töltés a Borsod megyei Edelényben, a L'Huillier-Couburg kastély felé lévő oldalon a Bódva a holtág irányába ömlik - jelenti az MTI tudósítója.

A víz a belvárosi híd alsó peremét súrolja már, még mindig égnek az éjjeli fáklyák a töltés mentén, ahol több százan védekeztek keddre virradóra.
Az emberek folyamatosan töltik a zsákokat. A helyszínen helyiek, vízügyi szakemberek, tűzoltók illetve önkéntesek segítenek a munkában,
Az átszakadt töltéskoronán zuhog a víz, elöntötte a töltés melletti utat, ahol eddig a védekezési munkákat végezték.
A helyi meteorológia szerint a Sajó és a Bódva szlovákiai vízgyűjtőjén keddre tíz milliméter körüli csapadékot jósolnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!