Országos ismertséget szeretnének az iszkai zenei vetélkedőnek

Iszkaszentgyörgy - Az elmúlt hat év komoly rangra emelte a zeneműveltségi vetélkedőt. Idén Fejér mellett Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből is érkeztek csapatok.

J. Mező Éva

Huszonnyolc csapatból tízen jutottak a döntőbe, további hétnek pedig  helyben lett volna lehetősége bizonyítani, hogy a legrangosabbak között  a helye. A helyosztó azonban elmaradt, két komáromi csapat ugyanis karambolozott. Szerencsére senki nem sérült meg, de  visszafordultak.
A játékos feladatok gyorsan elterelték a diákok figyelmét a valóságról, és a zene világára koncentrálva adtak számot zeneelméleti és zenetörténeti felkészültségükről. Teszt, keresztrejtvény, dalénelés során mutatták meg, hogy ismerik és jól alkalmazzák a dinamikai jelzéseket, a különböző hangnemeket, párosítottak zeneszerzőket és műveiket, felismertek népdalstílusokat.
- Minden zenei versenytől az különbözteti meg az iszkaszentgyörgyit, hogy van benne játék, szereplési lehetőség, megmutathatjuk kreativitásunkat  - ez már a megkérdezett gyerekek véleménye. És ahogy mondták, úgy is volt. Az elmélet után az István a király rockopera  jeleneteivel, árnyjátékkal, és a mai időkhöz hűen  interjúkkal idézték fel az 1983-as bemutatót, amit a gyerekeknek nehéz volt elképzelni - még erős állami felügyelet mellett, felvételről zajlott. Néhány bátortalan, de végtelenül tiszta és csodás tónusú gyerekhangok. A zsűri elnöke, Miklósa Erika  mosolyával akarta  bátorítani azokat, akik soha nem álltak még ekkora közönség előtt.
- Ne feledjük, hogy ezek a gyerekek heti egyetlen órában tanulnak éneket! - mondta a világhírű operaénekes, aki ha  teheti, vállalja a verseny szellemi patronálását.  - Ezt figyelembe véve úgy érzem, évről évre  fejlődik a színvonal. Szerencsére vannak tanárok, akik a gyerekekre zenei téren is jó hatással vannak. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok közül kevesen jutnak el operába, de ettől nem kell félni. Visszagondolva, gyermekkoromban én is egy évben legfeljebb egyszer láttam operát, egyszer balettot. 
Miklósa Erika ezt az arányt javítván lehetőséget adott a győztes csapatnak: egy-egy jegyet következő koncertjére. Kisné Szonn Ibolya, a verseny kitalálója és rendezője bízik a folyamatos fejlődésben:  - Első alkalommal  hat csapat versenyzett, idén 28. Célunk, hogy országos ismertségre tegyünk szert. 
A hatodik zeneműveltségi  vetélkedőt a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola nyerte. A második és a harmadik helyet az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium két csapata  vitte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!