Nem csak egynyári program

Gárdony - A legtöbb vendégfogadó szeretné, ha minden esztendőben lennének visszatérő vendégei, és hozzájuk csatlakoznának újabbak. Ehhez szükség van a fejlesztésekre, hogy a turista, a nyaraló komfortos helyen pihenjen.

Móré Erzsébet

A nyaralók kedvelt úti célja a vízpart, a horvát tengerpart mellett a Balaton, és egyre inkább a Velencei-tó.

- Közel van a fővároshoz - kommentálta az észrevételt az egyik sütkérező. - Reggel felülünk a vonatra, nincs messze az állomás a szabad strandtól, és máris kiteríthetjük a pokrócot. Valóban hozzuk magunkkal az elemózsiát, így olcsóbb. Ha végleg elcsábulunk, és lángosvásárlásra adjuk a fejünket, nem történik meg naponta, csak egyszer-egyszer.

A parti heverészés mellett  népszerűek az esti  programok, nyáridőben, július végén szokták megrendezni a legtöbb fesztivált. Az ország egyetlen biostrandja, a gárdonyi Sport Beach  mindig kínál valamilyen extraszórakozást. Június elején szokták megrendezni az öko és biofesztivált, az igencsak népszerű bogártalálkozót, a vízparti rock&roll és az amerikai autós víkendet, de szólhatnánk  az agárdi cigánymeggy-fesztiválról is,  amely nem csupán a pálinkáról, hanem egyéb, kulturális programokról is szól. Az idén már harmadszor  találkoztak a Bud Spencer és Terence Hill rajongók, akik közül kiválasztották a két népszerű színészre legjobban hasonló strandolót.


Strand, vízpart, szörfözés, vitrolázás, napozás, éttermek kínálata, de mi lesz, ha kicsit beborul és nem lehet  már gondtalanul heverészni a parton? A megoldás egy kártyaparti  a szobában, de akár  a Gárdonyi Géza-emlékház mellett, a régi magtár épületének valamely programja. A Velencei-tavi Galériában is el lehet töltnei az időt, megnézni az író emlékházát,  vagy kiugrani Dinnyésre, ahol a hagyományőrző központban is gyakorta rendeznek  programokat. Viszont ha Gárdonyban éppen programszünet lenne, át lehet kerekezni a tó északi csücskébe, de mielőtt bárki elindulna, érdemes a Tourinform irodáiban  megtudakolni a programokat.  A felsorolásba gyakorta bekerül  a megyeszékhely   felkeresésre, Fehérvárcsurgó, Csákvár, ahol  a természetvédelmi területen legel a  hazai szürkemarha-állomány egy része. De  most ne utazzunk  messzire,  pillantsunk be egy kicsit a termál életébe. Ottjártunkkor  hétágra sütött a nap,  és már délelőtt fél tizenegykor  hosszú sorok kígyóztak a pénztárnál.  Nem meglepő módon  igen sok  fehérvárival találkoztunk,  s  akkor éppen az idősebb korosztály képviseltette  magát    a legnagyobb számban.  Ejtőztek, beszélgettek a  fedett  medencében, de a  jó meleg  majdnem kánikulai   sokakat csábított a kinti    medencéhez.  A  fürdőben  egyébként az egészségügyi szolgáltatások mellett    a  vendéglátás  étel-ital, étterem  is    szép választékkal  várja a vendégeket.  Egészen   elfogadhatóak az árak  bár úgy láttuk, sokan otthonról hozzák az  elemózsiát ,     és  szép hosszú az étellista  is.  Egy  idősebb úr     Százhalombattáról érkezett  gyakori  vendég  itt a termálban.  Nagyon dicséri a kényelmet,  az udvarias   kiszolgálást,  s  bár egyedül érkezett   figyelemmel kíséri, hogy a  kisgyermekes  családok kényelmét  hogyan biztosítják:
- Szerintem   nagyon  szép a  gyerekek  játszótere,  itt   gond  nélkül  tölthet el egy napot a család.

Bár   néha  hosszan kanyarog a  sor a pénztárnál, de  gyorsan  és flottul megy   a  strandolók kiszolgálása. A fürdőben  példás a tisztaság, idegen  jelen esetben  mi, fotós  kollégámmal  csak   a  műtőkben használt  lábbelivédővel  léphetünk be  a   fürdő  területére, a medencetérbe, illetve a  folyosókra.
Cikkünk elején már esett  szó a  Velencei-tó egyetlen  biostrandjáról. Arrafelé vesszük az irányt: a bejáratnál kellemes  kis  mesterséges  tó,  napóra  fogad, a  parton pedig    máris  sok  család   és még több apróság   pancsol  a  kicsik számára kialakított tórészen.
Akiket  megszólítunk  három anyuka, összesen hét aprósággal   Budapestről érkeztek.  Mondhatni, már visszajáró  vendégek, s el is mondják, miért szeretnek  ezen a strandon   pihenni. A fő érv persze a víz:
- A  kicsik számára is teljesen  biztonságos,  és a felnőttek is egészen messzire   bemehetnek, nem mélyül  hirtelen  a  tó.  Kellemes   az is, hogy rengeteg  a  fa,  így a  rekkenő hőségben is találunk árnyékot  sorolják. S persze     az is  dicséretes, hogy   tisztaság van, nincsenek eldobott   csikkek.       (A strand  ugyanis füstmentes). Ide  egyébként egyre   kevesebben  érkeznek   hűtőtáskákkal, mert a   büfésor  árai  nagyon barátságosak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!