Beázott otthonok: házhoz érkezett az építőanyag

FMH - Az idei árvízi helyzet nagyon sok megyei családban tett kárt az épületekben. Pénteken Felsődobosra kísértük el a pótkocsis teherautót, amelyet a Vöröskereszt bérelt.

Kovalcsik Katalin


Szűcsné Szigeti Hedvig, a Vöröskereszt  megbízott megyei igazgatója pénteken délután  a 81-es út melletti parkolóban egyeztetett az alaposan megpakolt pótkocsis teherautó kísérőjével. Arról konzultáltak, hogy melyik lakóházhoz  szállítják először a Vöröskereszt által adományozott  homokot, cementet. A röpke megbeszélést megelőzte egy alapos, hosszú napokat igénybe vevő,  szakemberek által ellenőrzött  felmérés. Ennek az volt a lényege, hogy kint jártak azoknál a családoknál, akik  más segítségre nem számíthattak  nem volt biztosításuk, családi tehetségük ahhoz, hogy  a megrongálódott házukat újra vakolják, rendbe tegyék , így kénytelenek voltak az önkormányzathoz fordulni. A felsődobosi Loth Lászlóné  háza  a nagy esők alatt ázott be, a kis szoba, a konyha, a  folyosó vizesedett, a ház hátuljáról pedig leomlott a vakolat.    
- Azóta már kimeszeltem a konyhát, ahogy tudtam,  életemben most meszeltem először - mesélte az asszony, amíg a teherkocsiról lelapátolták a homokot, becipelték az udvarra a cementes zsákokat. - Ha látta volna az édesanyám,  mondta volna, na látod, hogy tudod!
A házra nem volt biztosítás, de azóta a fia kötött egyet. A fiatalember és a vő, az ismerősök segítenek majd a vakolásban, de előtte fel kell vágni a tüzifát, mert nem vizesedhet az udvaron, ha megérkezik az újabb,  sok az eső.


- Az is nagyon sokba került, a nyugdíjam meg kevés - folytatta az asszony, de már el is köszöntünk, indult a teherautó a következő házhoz. A falu másik végén  Hanzi Istvánné és a család várta a segítséget, a  megyei igazgató pedig szorgalmasan adminisztrált.
- Mindenkivel, akihez építőanyagot viszünk, alá kell íratni, hogy  rendben leszállítottuk a mennyiséget, az  anyagot, amit a szakemberek megállapítottak a helyreállításhoz.  Minden anyaggal pontosan el kell számolnunk, ez így van rendjén.
A teherkocsi nem mozgott könnyedén a falu szűk utcáin, egyik kereke árokba csúszott, traktor segítette ki, de még volt rajta leraknivaló építőanyag, így mentek tovább. Valószínűleg a jövő héten Igarra és Lepsénybe is elindul a vöröskeresztes adomány, hogy még a rossz idő előtt  felhasználhassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!