Ki fizeti vissza a jegyek árát?

Agárd, Budapest - A hírverés hatalmas volt a július 28-augusztus 1. közötti időszakra hirdetett Part Fesztivál körül. Fogytak a jegyek, de akik hozzájutottak, hoppon maradtak.

Kovalcsik Katalin

Pálinkásné Szüle Zsuzsanna is vásárolt a gyermekének jegyet a fesztiválra.
- Úgy gondoltuk, itt lesz Agárdon, közel hozzánk, mivel mi gárdonyiak vagyunk. Az interneten keresztül jutottunk  jegyhez, házhoz szállították. A 16 ezer forintos ár mellett ki kellett fizetni a szálítást is.   Amikor híre jött, hogy elmarad a fesztivál, kapcsolatba léptünk a netes címmel, azt a felvilágosítást kaptuk, hogy nekik nem áll módjukban a visszafizetés. Akkor javasolták,  hogy az Orfűre tervezett koncerteken fel lehet használni  a jegyet. Az is elmaradt, de oda nem is engedtük volna el a gyerekünket.
Szabó Bence  ügyvédjelölt és barátai -  huszonéves fiatalok -  szintén a  pórul járt jegyvásárlók közt voltak.
- Szerettünk volna lemenni Agárdra, szórakozni akartunk,  de miután megtudtuk, hogy elmarad a  fesztivál, úgy gondoltuk, leendő ügyvédként  ezt nem szabad annyiban hagynunk. Az ügy polgári részét karoltuk fel.  Az Agárd Zenei Fesztivál  Kft.  a jegyeket jegyirodákon keresztül értékesítette.  A kisebb irodákat megkerestük, közülük néhány már fizetett is vissza, de ezek többsége csupán 4-5  jegyet értékesített.  Akik csatlakoztak a mi kezdeményezésünkhöz körülbelül hatszázan lehetnek, de arról nincs pontos értesülésünk, hogy hány jegyet adtak el a fesztiválra. Szorgalmazzuk a visszafizetést, de ha nem jutunk előre,  elképzelhető, hogy bírósághoz  fordulunk. 
Az ügyvédjelölt elmondta,  akik eddig nem próbálták visszakérni a jegyek árát, gyakorlatilag nem tehetnek semmit, hiszen a jegy hátán olvasható volt, hogy a fesztivál elmaradása esetén 30 nap áll rendelkezésre  a visszaváltásra. Az más kérdés, hogy nem lehet tudni, hogy augusztus  27-ig kapott-e valaki vissza pénzt, hiszen a jegyirodák azt mondják, nem nekik kell visszafizetniük. 
A II.  kerületi rendőrkapitányságtól kértünk információt arról, hogyan áll a nyomozás a büntetőügyben. A kommunikációs osztálytól kapott néhány sor  szerint,   egy  feljelentés alapján folytat eljárást csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt a kapitányság, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A nyomozás  sikeres  befejezése érdekében nem szándékoztak egyéb információt nyilvánosságra hozni.
 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője,  Kispál Edit szerint 30 ezer ember lehet érintett az elmaradt fesztivál ügyében. A szövetség több fogyasztói panasszal találkozott, már akkor, amikor határidőn belül szeretettek  volna hozzájutni a pénzükhöz a vásárlók. Még július 27-én a Ticketpro Kft. honlapján volt olvasható,  a rendezvény elmaradása esetén a vállalkozás egyrészt azt ígérte, hogy  a lehető leggyorsabban beindítja a visszavásárlást,  valamint a teljes vételárat megtéríti. A szóvivő levelében így folytatja: július 30-án megjelent a következő információ, csak akkor vállalják a visszaváltási kötelezettséget, ha azt "a visszaváltáshoz szükséges szerződéses környezet lehetővé teszi".  Ezzel megpróbálták korlátozni jogi felelősségüket, ami egyértelműen tisztességtelen piaci magatartás. A szövetség megkeresi az illetékes hatóságot annak megállapítsa miatt, hogy a vállakozás tisztességtelen  szerződési feltételeket alkalmazott-e.              
A gárdonyi jegyző  hozzátette a történethez, sajnálják, hogy elmaradtak a vendégek. A várossal a területre kötött szerződés első részösszegét kifizette a kft.,  nincs követelése velük szemben.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!