Hazatért a Himalája-expedíció

Budapest - Kedden nem sokkal déli tizenkét óra után szállt le Ferihegyen a Himalája expedíció repülőgépe. A csapat tíz tagja ezt követően személyesen számolt be újságíróknak a Cho Oyu sikertelen csúcstámadásáról.

J. Mező Éva

Hazaért a Himalája-expedíció tíz tagja. A Cho Oyu 8021 méteres csúcsát ez alkalommal nem tudták bevenni a lavinaveszély miatt.
- Nem akartuk megkísérteni sem a jóistent, sem az ördögöt, ezért fordultunk vissza! - mondta el lapunknak Kollár Lajos, az  expedíció vezetője hazaérkezése után. - Fájó szívvel hoztuk  meg a döntést, de tépelődés nélkül, és  ebben a csapat valamennyi tagja egyetértett.  Amikor a két lavinaomlás után már mindenki csomagolt,  mi még felmentünk a 7100 méter magasságban lévő  II-es táborig, hogy a magunk szemével győződjünk meg a helyzetről, de nagyon rossz képet mutatott a hegy. Leginkább ebben a magasságban láttuk a veszélyt - egészítette ki Kollár a hegyről küldött tájékoztatóját.
A német hegymászóval, aki egy éjszaka egyedül megmászta a csúcsot, személyesen beszélt,  ahogy Kollárnak mondta, ez volt élete legnehezebb és legkockázatosabb vállalkozása. Egy merész olasz alpinista is követte, de ő eltűnt a hegyen. Kollár Lajos azt mondta, amikor elindultak Katmanduból, az olaszt még keresték.
Erőss Zsolt remekül teljesített, bár kezdetben nehezen vette  birtokba a magas hegyek világát, fizikai terhelésére mégiscsak rányomta bélyegét a súlyos műtét és a négy hónapos  kórházi kezelés. A székesfehérvári hegymászó Gál László is remekül teljesített.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!