Brutálisan drágulhat a kenyér, év végére elfogyhat a hazai liszt

FMH - Év végére elfogyhat a hazai liszt, az import miatt pedig jelentősen drágulhat a kenyér - figyelmeztetnek a szakemberek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gabonaipar többmilliós versenyhivatali bírságot nyög.

Klecska Ernő

Szombatra  a fenyegető liszthiány miatt megbeszélést szervez  a Magyar Pékszövetség a malomipar és a gabonakereskedők képviselőivel.  Az ok roppant prózai: a malmoknak és a pékeknek nincs elég pénzük, hogy nagyban vásárolják meg a gabonát, a kereskedők pedig  a sokkal jobban fizető külhoni piacokra adták el  a felvásárolt terményt. Ha drágulás is lesz, nem  a liszt, hanem  főleg az élőmunka magas költségei és az adalékok drágulása miatt - véli Bódizs Tamás, a megyei agrárkamara elnöke.  Egy tény:  a pékek már most valósággal futkosnak  a liszt után. Ebben a helyzetben több mint aggasztó, hogy a hazai gabonaágazat több cége is a csőd felé tart, nem utolsósorban egy vitatható versenyhivatali bírság miatt.

 

 

Pótsa Zsófia, a kereskedőket és malmokat tömörítő Gabonaszövetség főtitkára szerint elképzelhető, hogy importra kényszerülhetünk, de úgy véli: az idei búzáért folytatott versenyben a malmok hátrányos helyzetben vannak.  A termelő annak adja a búzát, aki érte a legtöbbet adja, ha lehet azonnal és készpénzben - és ahol a legkevesebb követelmény van.  A közraktári hitelezés sokak számára csak álom, hiszen a bankok a közraktárba lerakott áru értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújtanak hitelt, s ha ehhez hozzávesszük az áfát is, a hitel felett további 45 százalék saját erőre lenne szükség. Ennyi pedig nincs, tehát a malmok csak a napi igényeikhez szükséges gabonát képesek megvásárolni.   Így mindig drágábban vásárolnak, mintha többet és előre, jobb áron vennének.
A drágulás nem törvényszerű, hiszen a gabona és a liszt ára korábban sem követte egymást - mondta Pótsa Zsófia, aki szerint a malomipar akkor lenne biztonságban, ha raktáraiban legalább 6-8 hónapi készlet állna,  s ha nem így van, jogosan aggódnak - tette hozzá.
Lapunknak több, neve elhallgatását kérő gabonapiaci szereplő is úgy fogalmazott, úgy tudják, az idei 3,7 millió tonnás gabonatermésből 3 millió tonna már a kereskedők kezében van, s nem tudni, hogy ezt hol fogják értékesíteni. Szakmai berkekben az a szóbeszéd járja, hogy   nagy mennyiségű árut szállítottak külföldre, nem csak uszályokban és vagonokban  - a Gabonaszövetségnek csak erről van információja  -, de kamionokban is.  (A szakmai szervezet adatai szerint uszályon és vagonon az idei búzából mintegy 700 ezer tonnát vittek ki az országból júliustól szeptember végéig.)


A pékek szerint a liszthiány dráguláshoz vezet. Arról, hogy milyen mértékben, egyik, lapunk által megkérdezett szakember sem akart nyilatkozni, de  a Pékszövetség sajtóban megjelent nyilatkozataiból azt lehet kihámozni, hogy mivel az aratási szezon előtt kilónként 52-53 forintért kapták a lisztet, most már 95 forintot fizetnek érte, s ha importra lesz szükség, akkor kora tavasszal, világpiaci értéken, 150-160 forint lesz az ár, azaz a ma  átlagosan 250-300 forintos kenyérár jelentősebb emelkedésére kell számítani.

 


- Ha drágulás is lesz, nem  a liszt, hanem  főleg az élőmunka magas költségei és az adalékok drágulása miatt - véli Bódizs Tamás, a megyei agrárkamara elnöke. A fehérvári Aranybulla Zrt. elnöke szerint  a liszt ára nem annyira meghatározó  a kenyér és egyéb péktermékek esetében, sőt az sem biztos, hogy kenyeret csak pont abból a gabonából őrölt lisztből lehet készíteni, amiből hiány van.
Ebben a helyzetben különösen aggasztó, hogy a hazai gabonaipar szereplőinek több milliárdos bírságot kellene kifizetnie egy versenyhivatali döntés miatt  amit egyébként lehet, hogy csak hónapok múlva kapnak kézhez.  A  megbírságolt malomipari vállalkozások fellebbeznek a Gazdasági Versenyhivatal legutóbbi döntése ellen, amellyel a 16 magyarországi malomipari vállalkozásra összesen mintegy 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt, de ez sokuknak már nem segít. A megye egyik legpatinásabb, évekkel ezelőtt az ágazat zászlóshajójának számító Cerbona például erős hendikeppel fordul rá erre az egyenesre, hiszen november 10-ei közgyűlésén  a részvényesek    várhatóan csődvédelmet kérnek. Úgy hírlik, a Csányi-érdekeltségek  az extrudáló iránt ugyan érdeklődnek, a többi rész után azonban nem.

 

 

Ha a helyzet nem változik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!