Segítsük Koppány útját!

Lovasberény - Csordás Koppány éppen egy évvel ezelőtt esett át egy súlyos, életmentő szívműtéten. A kisfiú szépen fejlődik, ma már kisöccse is segít.

Miskei Anita

Különleg, apró kis lény érkezett november második hetében a Csordás családhoz. Igazi ünnepi pillanat volt ez mindannyiuknak, ugyanis a szívműtéten átesett Koppánynak kistestvére született. A nehéz sorsú család számára egyszerre voltak ezek a napok örömteliek, fárasztóak és egyben rémisztőek is, hiszen a gyermek érkezése egy csoda. Csak egészséges legyen... Csak azok tudják, akik beteg gyermeket nevelnek, milyen érzés félve várni az újabb jövevényt. Csordás László, az édesapa elárulta, éppen emiatt tartották titokban második fiuk, Atilla Farkas (a szülők szerint Atillának irandó a név) érkezését. Hiszen Koppánnyal számtalan vizsgálaton estek át, genetikai hibára gyanakodtak.  László elmondta, ez a terhesség  másként alakult,  az édesanya, Szilvia  pocakja hónapról hónapra szépen gömbölyödött, majd egy 3550 grammos, 57 centis fiúcskának adott életet.

- Az orvosok támogattak bennünket,  azt mondták, Koppánynak  segíthet a fejlődésben egy testvér - mesélte az apuka, aki ma már főállásban ápolja gyermekét. Az öröm  rengeteg teherrel, s anyagi áldozattal is jár, a család  mások segítségére  szorul. -  Koppánnyal hetente két alkalommal Budapestre utazunk, a Budai Kórházban gyógypedagógus, gyógytornász és konduktor foglalkozik kisfiunk fejlesztésével. Eredményeként Koppány  nődögél, mászik, s amióta hallókészüléket is kapott, jobban figyel ránk - mondta az édesapa. Megjegyezte, emellett hetente két alkalommal Székesfehérváron is gyógypedagógushoz járnak. Itt a megyeszékhelyen  Koppány beszédfejlesztésével foglalkoznak. - Most, hogy hallássérültté nyilvánították, s már két hónapja hallókészüléket használunk, talán könnyebb  - mondta Csordás László.  - De ahhoz, hogy a fejlesztéseket folytatni tudjuk, külső segítségre is szükségünk van. Ügyvédi javaslatra hoztuk létre a Koppány Útja elnevezésű közhasznú alapítványt, ahová adományokat várunk. Reméljük,  gyermekünknek mások is esélyt adnak egy jobb életre. Hiszen a fejlesztések, s az utazások sokba kerülnek, de mi nem adjuk fel - mondta az édesapa. Aki imádott kisfiáért harcolt, s a csatát most is folytatja. Mert bár egy küzdelmet már megnyertek, sikeresen átvészelték a szívműtétet, tovább kell dolgozni. - Koppány erős gyermek, nagyon szeretne élni, ezt mutatja az, hogy épp a napokban ideiglenesen elhagyhattuk a szívgyógyszerek szedését. De a nehezén még így sem vagyunk túl. A gyomorszondát  még mindig használni kell. Koppány olykor-olykor néhány csepp vizet, joghurtot már lenyel, de még mindig nem eszik szájon át - mesélte Csordás László. Az édesapa szavaiból kicsengett, a  korábban átélt rengeteg trauma olyan mélyen él Koppánykában, ami miatt  hosszú időnek kell eltelnie még a gyógyulásig. Hozzátette, ebben pedig a legtöbbet a család, s a konduktor tehet...

A Koppány Útja Alapítvány bankszámlaszáma: 18203026-06010010-40010014. Segítsünk együtt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!