A középdöntő előtt: kéziseink legyőzték a japánokat

FMH - Nagy lépést tett a középdöntőbe kerülésért a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, miután kedden 28-24-re legyőzte a japán csapatot.

MTI

Az gyorsan kiderült, hogy a két együttes nincs azonos súlycsoportban. Az első húsz perc jól sikerült (12-4), a következő tíz viszont nem, így a Mocsai-gárda 13-8-cal vonult pihenőre. A szünet után is volt egy jó és egy hosszú pocsék periódus, de ezekkel együtt is biztosan vette a japán leckét a válogatott.
Mocsai Lajos csapata már kedden este középdöntős lehet, amennyiben Ausztria nem győzi le Izland együttesét. 
Szerdán szünnap lesz, csütörtökön pedig az osztrákok elleni meccsel zárul a csoportkör.

B csoport (Linköping), 4. forduló:

Magyarország-Japán 28-24 (13-8)

gól: Iváncsik G. 9/1, Lékai 6, Császár 5, Ilyés 3, Mocsai 2, Iváncsik T. 2, Gulyás 1, illetve Mijazaki 5, Szuemacu 3, Higasinagahama S. 3, Nomura 3/1, Tojoda 2/1, Murakami 2, Higasinagahama H. 2, Kisigava 1, Tomita 1, Kai 1, Kadojama 1

A magyarok az első körben kikaptak az olimpiai ezüstérmes izlandiaktól, de azóta minden meccsüket megnyerték, míg a japánok kisebb meglepetésre diadalmaskodtak az osztrákok felett, viszont vereséget szenvedtek az izlandiaktól és attól a norvég együttestől is, amelyet a Mocsai-legények legyőztek.
Az ázsiai együttesnek ezúttal győznie kellett a középdöntős álmaik életben tartásához.
A brazilok ellen hétfőn ujjsérülést szenvedett Katzirz vállalta a játékot, de csak a hajrában kapott lehetőséget.
A japánok egy kínai figurával nyitottak: a szélső a levegőben úszva kapta a labdát, de arcon találta a kapus Miklert. A rivális játékosok lábmunkája félelmetes volt, támadásban és védekezésben is "pörögtek". 2-1-es magyar vezetésénél Ilyést kiállították, s az emberhátrányos két perc végén 3-3 lett. Ezt követően azonban Iváncsik Gergő és Lékai vezérletével sikerült elszakadni, Mikler pedig büntetőt védett. 
A 17. percben már 10-4 volt az állás, ekkor az ázsiai együttes időt kért. Mikler 13 percig nem kapott gólt, és a magyarok 12-4-re húztak el. A biztos vezetés tudatában kevésbé összpontosítottak a magyar játékosok, sok volt a hiba, s csak emberhátrányban lett nagyobb a figyelem. Az időt kérő Mocsai Lajos csapata közel kilenc percig nem tudott gólt lőni, és közben hármat kapott, a szünetre ezzel együtt is biztos előnnyel mehetett öltözőbe a csapat (13-8). 
A második félidő is pazarul kezdődött, nőtt a különbség, még az is belefért, hogy Császár a bal kapufát találta el hétméteresből. A 39. percben, 20-9-nél a japán kapitány időt kért a magyar henger megállítására. Ez sikerült neki, együttese sorozatban négyszer volt eredményes, Mocsai pedig több poszton cserélt, hátha sikerül felrázni a társaságot. 
Ilyés megkapta a harmadik kétperces büntetését, így piros lapot kapott, a rivális pedig megkezdte a felzárkózást. Hat perccel a vége előtt 25-21 lett, és Mocsai időt kért. A hajrában kicsit izgulni kellett, de Császár góljaival megnyugtatta az idegeskedőket.
A meccs utolsó húsz percében nem játszott jól a válogatott, de a korábban megszerzett tetemes előnyének köszönhetően végül nyerni tudott.
    
Mocsai Lajos: "Felemás érzések kavarognak bennem. Felkészültünk a japánok nyitott védekezésére, és sikerült komoly előnyt szereznünk. Amikor viszont a mozgékony ellenfél visszahúzódott hatos vonala elé, akkor meg nagyon nem ment nekünk. Az átlövőink bizonytalanok voltak, s a japánok sokszor szereztek labdát, és indításból könnyű gólokat lőttek. Ezzel párosult, hogy az ellenfélnél a kapus remekül védett. Most várjuk az izlandi-osztrák meccset, mert ott már eldőlhet, hogy bejutottunk-e a középdöntőbe."
    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!