Kitörési pontokat keresnek Fejér déli települései

Soponya - Szerdán a Vadex Ökocentrumban találkoztak a déli kistérségek polgármesterei. Az abai, az enyingi és a sárbogárdi térség vezetői az együttműködésről határoztak.

Miskei Anita

- Válság van az országban, amely határozottan megjelenik az enyingi, az  abai és a sárbogárdi kistérségben. Ebben a nehéz időszakban a helyi közösségek vezetőinek, képviselő-testületeinek felelőssége megsokszorozódik - fogalmazta meg gondolatait Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet vezetője a soponyai ökocentrumban rendezett konferencián, amelyen a három kistérség 28 polgármestere vett részt. Néhány héttel ezelőtt Varga Gábor országgyűlési képviselő, Cece polgármestere kezdeményezett találkozót. Akkor a rétimajori rendezvényen a polgármesterek elhatározták, közösen keresnek kiutat a válságból. Együttműködnek, kommunikálnak, kapcsolatokat építenek ki, s akár közösen pályáznak is a remélt fejlesztésekért. Ezt erősítették meg szerdán, amihez a kezdő, irányadó lépéseket Varga Csaba mutatta meg. Hangsúlyozta, lokális fejlesztésen alapuló kitörési pontokat kell találni, figyelni kell egymásra. Ennek útja egy vezető támogatása, a falumag, az utcaközösség kialakítása, s a minőségi önkormányzás megvalósítása. Kiemelte, tudatosan kell fejleszteni az intézményeket, a helyi piacokat, s kulcskérdés a településen élők fizikai és lelki egészségének megőrzése is.

Varga Gábor hangsúlyozta, ezek megvalósításához a 28 település polgármesterének együttműködése szükséges. A polgármesterek operatív tevékenységének összehangolását, s egy 2020-ig tartó, új paradigmákban bővelkedő stratégia meghatározását tűzte ki célul, s vállalta fel az országgyűlési képviselő a dinamikus fejlődés elindításáért.
A példaértékű összefogás pedig még a pályázatokból is meríthet erőt - mondta Szolga Péter, a Sárvíz Nonprofit Kft. vezetője, aki munkatársaival az önkormányzatoknak nyújt segítséget a pályázatok elkészítésében. Hangsúlyozta, a Leader programban a 2012-ig tartó időszakban még közel egymilliárd forint támogatás áll a térség rendelkezésére az UMVP 3-as, 4-es tengelyében. Ezek a gazdaság fejlesztésére fordíthatók,  s egyes részei akár fél éven belül megvalósíthatók. Néhány példát is említett a szakember: - A fenntartható fejlődés megvalósításával, a zöldenergia használatával az önkormányzatoknak nem csak költséghatékonyságot, megtakarításokat ajánlunk, de akár a közhasznú munkások megfelelőbb foglalkoztatását is. Erre vonatkozóan Soponyán már elvégeztünk egy tanulmányt, s a jövőben ezt tennénk a többi településen is. Továbbá a mezőgazdaságból élő kisvállalkozásokat, őstermelőket hozhatnánk versenyhelyzetbe a feldolgozói háttér és a helyi értékesítési piacok megteremtésével, amelyre biztosítható forrás - tette hozzá.

Célul tűzték ki az együttműködés új formájának megvalósítását, amelynek érdekében január 24-én ismét találkoznak Soponyán. A fórumra nem csak a polgármestereket, de a települések legaktívabb képviselőit is várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!