Egyiptomi helyzet - Kairóban folytatódnak az összecsapások, agyonvertek egy embert

FMH - Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat. Szemtanúk szerint agyonvertek egy külföldit csütörtökön a kairói Tahrír téren, az elnök elleni tüntetések központjában.

MTI

A csata a harckocsik fellépése után egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint a katonák a levegőbe lőttek. 
A belvárosi Tahrír téren eközben a katonák a kormányellenes és kormánypárti tüntetők közé álltak, mintegy 80 méterre szétválasztva őket egymástól. Ez az első eset, hogy a hadsereg határozottan fellépett a téren lezajlott erőszakos cselekmények ellen. "Az ütközőövezetet öklömnyi kövek borítják" - mondta a Reuters tudósítója, azokra a kődarabokra utalva, amelyekkel a szembenállók egymást dobálták.
Rákos György, az MTI kiküldött tudósítója azt jelentette Kairóból, hogy nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.
Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek - jobbára fiatalemberek - ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

 

 

 

 

Újságírók is megsebesültek

Újságírók is megsebesültek

Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat.
A csata ezután egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint a katonák a levegőbe kezdtek lőni.
A lengyel köztévé három munkatársát (Piotr Górecki újságírót, valamint operatőrét és hangtechnikusát) előállította csütörtökön az egyiptomi rendőrség - közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Egyéb részlettel nem tudott szolgálni. Előző nap az összecsapásokban megsebesült az egyik fő görög lapnak dolgozó újságíró. A Katerimini című újságnak a tüntetésekről tudósító munkatársa kórházba került, de élete nincs veszélyben - közölte egy athéni kormányforrás.
Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől. Külföldi fotósok arról számoltak be, hogy egy sor támadás érte őket csütörtök reggel a Tahrír tér közelében. Egy görög fotóst lábon szúrtak.
A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet szerint a külföldi és egyiptomi újságírók elleni támadások célja a heves összecsapások közepette az, hogy leplezzék a cenzúrát és a megfélemlítést. "Az egyiptomi kormány stratégiája az események tanúinak eltüntetése" - mondta Mohammed Abdel-Dajem, a CPJ közel-keleti és észak-afrikai koordinátora.
Az ENSZ ciprusi békemissziójának szóvivője azt közölte, hogy a világszervezet Egyiptomban állomásozó, 350 főnyi kontingensét és hozzátartozóikat még csütörtökön kivonják, Ciprusra vagy az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubajba viszik az ENSZ által bérelt chartergépeken. Rolando Gómez elmondta, hogy az ENSZ-stáb néhány tagja Egyiptomban marad az "alapvető funkciók" további ellátására.

Botokkal felfegyverzett helyiekkel szembesültek - egy magyar turista beszámolója

A veszprémi Napló megszólaltatott egy turistát, aki nemrég tért haza egyiptomi útjáról, amely nem volt zökkenőmentes. 

Három nap Kairó, három nap a Níluson, egy nap Luxorban - az utazási irodák megszokott ajánlata eddig a legszebb programok közé tartozott, de az országban kitört békétlenség kicsit átírta a korábbi tapasztalatokat.

- A múlt kedden még mondhatni normális volt a helyzet, amikor elindultunk, de Kairóban már azzal fogadott bennünket az idegenvezető, hogy kicsit módosítani kell a programot, mert délutánonként éppen akkor vannak a legnagyobb tüntetések az Egyiptomi Múzeum előtt, amikor mi odamennénk - meséli a turistaútról szerdán este hazatért Jurics Imréné.


Pénteken repülővel Asszuánig mentek, a hajókirándulás kiinduló pontjára. Ekkor már nem működött az internet, kikapcsolták a belső telefonhálózatot, ami az idegenvezetőknek gondot okozott. A hazaiakkal folyamatosan lehetett sms-ezni. A hajóút lerövidült, mert útközben le voltak zárva a kikötők, ahol megálltak volna. Az utat három helyett egy nap alatt tették meg, aztán Luxorban dekkoltak ötven másik hajóval együtt.

- Itt már kiszállhattunk. Előtte az idegenvezető figyelmeztetett, hogy ne lepődjünk meg, ha botokkal felfegyverkezett embereket látunk, csak a műemlékeket és a boltjaikat védik. Persze, mi meglepődtünk, főleg amikor megláttuk a géppisztolyokat a civil ruhás embereknél is.

 A részletes beszámolót ide kattintva olvashatja, a Napló honlapján!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!