Tóból kerültek elő a lányok, darabokból rakják össze őket

Székesfehérvár - A két zenélő lányt alaposan helybenhagyták: huszonöt darabjukat sikerült felkutatni. A két fej megkerült, de a testüket felaprították, összeroncsolták.

Gábor Gina

 

Persze, azért ne tessék a legrosszabbra gondolni: szerencsére nem hús-vér teremtmények az áldozatok! "Csupán" egy szoborcsoportot aprítottak fel barbár módon az elkövetők. R. Kiss Lenke: Zenélők című művét 1968-ban avatták fel Fehérváron. Most pedig a két bájos lányfigura megcsúfolva, teljesen tönkretéve Kocsis Balázs  szobrász-restaurátor műhelyében várja, hogy ismét megszépüljön.
Az alumínium szoborcsoport a Kodolányi János Főiskola Ybl épülete (az egykori Ybl iskola) előtt állt,  tavaly nyárig, amikor ismeretlen tettesek elhurcolták...  A bájos muzsikusfigurák  július 7-én tűntek el, majd két hét múlva találták meg roncsolt darabjaikat az oroszlányi bányatóban, egy névtelen bejelentés alapján. A  telefonáló állítólag azt mondta, fürdőzés  közben búvárszemüveget viselt: így  látta meg a szobortöredékeket. Talán  azért nem fedte fel kilétét, mert a bányatóban tilos fürödni...
Akárhogy is történt, a bejelentésnek köszönhető, hogy a műalkotás - ha hiányosan és darabokban is - de legalább előkerült. No meg  a Kamikaze Búvár Baráti Kör tagjainak, akik órákig kutattak, hogy megtalálják, felszínre hozzák a töredékeket.  
A mindig higgadt Kocsis Balázs is dohog, miközben a szobor darabjait  mutatja:
 - Óriási kárt csináltak, akik elkövették, ráadásul elenyésző haszonhoz juthattak. Ha azt hitték, bronzszoborról van szó, akkor nagyon ostobák voltak: hiszen ha megemelték, érezhették, jóval könnyebb anyag ez a bronznál. Jó, tudom,  az alumíniumot is el lehet adni - mondja. - Nyilván azért aprították fel és tiporták, deformálták tovább a darabokat,  hogy könnyebben értékesíthessék, és ne látszódjon: műalkotásról van szó.

 

 


Kocsis Balázzsal csak találgatunk: talán azért dobták be mégis a töredékeket a tóba, mert végül nem tudták a felismerhetetlenségig összeroncsolni. Ami viszont  tény, hogy valóságos puzzle-játék Kocsis Balázs számára a szobor restaurálása: időnként fejtörést okoz, melyik darab, hova való.  A furulyás lány figurája darabokban ugyan, de   85 százalékban  megkerült, a másik  lány  - aki az eredeti kompozíció szerint törökülésben énekel -, rosszabbul járt, a figura 15 százalékát találták meg:  a fejét, az egyik kézfejét, a fél vállát és a fél mellét láthatjuk a műhelyben. 
A furulyás lány egyes darabjait viszont már összeillesztette Kocsis Balázs. A lány mellén, karján látszanak a nyomok: a hegesztett felületek még sebes varratokként hatnak. Ám csiszolással ez  plasztikázható. A nagyobb gond a hiányzó darabok pótlása. Kocsis Balázs azt mondja,  ennek sem lesz  akadálya,  bár hosszadalmas a munka.  Most olyan régi fotók után kutat,  amelyek jobban megmutatják a szobor részleteit. Szívesen venné, ha olvasóink is segítenének: bizonyára akadnak, akik fotóztak a Zenélők környékén.  Még azok a felvételek is támpontokkal szolgálhatnak, amelyeken  hátulról vagy oldalról látszanak a figurák, vagy egyes részleteik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!