Ötvenesek a parketten - házastársi terápia is lehetne a tánc

"Hölgyem, szabad egy táncra?" Napjainkban a legritkábban hangzik el a mondat táncra képes urak szájából. Az ok elsősorban az lehet, hogy nincs olyan hely, ahol a tiniken, a diszkókirálynőkön és királyokon kívül kulturáltan táncolhatnának a felnőttek. A harmincasok, negyvenesek, uram bocsá, a hatvanasok, hetvenesek is. Versenyről pedig szó sem lehet!

Kovalcsik Katalin

Az ausztriai Oberpullendorfban március 12-13-án nemzetközi táncversenyt rendeztek, ahol  több mint ezer párt pontoztak a bírák a két napon át, a három részre osztott parketten. A fehérvári Zita Dance Táncsport Egyesületből  három pár indult, de rajtuk kívül is sok magyar táncos  lépett  parkettre, hozott el díjat. A fehérvári táncosok közül D standard versenyben az első napon  a Kardos István-Szabolcs Adrienn vegyes páros - másik klub,  a pesti Fenomén -  a 21 pár közül a tizenharmadik helyet szerezte meg, a második napon a 17 párosból  a hetes döntőbe jutottak, ahol az előkelő ötödik helyet érték el, csak osztrák pár előzte meg őket.  
 - Az  első napon a fiatalabb  versenyezőink is sikeresek voltak - mondta Király József táncoktató. -  A latin mezőnyben a Csik Ádám-Elizabeth Joyce Brownwood  párosunk a  harmincnégy induló közül a 21. helyen végzett.  A Vincze Ádám-Gallai Anett   páros  bejutott a középdöntőbe, tizenharmadikak lettek.

 


 
A fiatal  táncosok szívesen veszik a kihívásokat, indulnak a legtöbb versenyen, épp ezért a fehérvári fiatalok is csodálkozva nézték a seniorok versengését, számukra is meglepő volt,   mennyien vállalják a versenyt a korosabbak közül.  A negyven, ötven, hatvan éves hölgyek és urak az előírás szerinti versenyruhákban - kihívó latin és visszafogott standard ruhakölteményekben - adták elő a sorokat. Nem feszélyezte őket sem a koruk, sem az, ha  kissé elvétették a lépést. Idehaza  szűkebb pátriánkban, Székesfehérváron  körülnézve kiderítettük, táncolnak a senior kategóriába sorolható  párok, de versenyen alig indul el valaki. 
 - Nálunk 30 pár táncol, zömében újak -  Elekes Péter, a Spring Ball Táncsport Egyesület vezetője érdekesen fogalmazott.-  A tánc páros elfoglaltság,  kellemes, felüdítő mozgás és talán házassági terápia is. 
 - A tanfolyamainkon  általában több mint húsz pár kezdi a tanulást  - Király Zita szerint a társadalmi viszonyokban is kereshetjük az okot, amiért  nálunk nem túl népszerű a senior párok versengésem. -  Nem csak keringőt, szambát, hanem divattáncokat is tanulhatnak a párok, de a  túlzott  csipőmozgásos  lépéseket - mondjuk  a merengét -  már nem szeretik különösebben. Azt elfogadják - legalábbis megegyeznek egymás közt -, hogy a táncban a férfi vezet, az ő mozdulatait kell követnie a nőnek. Néhány senior párt már próbáltam rábírni a versenyzésre, de nem jártam sikerrel.

 



A Laguna  Kulturális és Táncsport Egyesület vezetője,  Szilner Tibor  elmesélte, hogy az angliai Blackpool-i versenyeken -   a város a tánc mekkája, hatalmas versenyeket rendeznek - a  szünetekben pihen a zenekar, mivel ott élő zenére táncolnak a párok. 
 - Lemezről megszólal  a zene és a nézők elfoglalják a parkettet, mindeki táncol, amíg a pontozóbírók, a  versenyzők pihennek. Nálunk ez elképzelhetetlen.
Sokat kell még tenni azért, hogy utolérjük az osztrák, német táncsportot ebben a tekintetben.
-  A mi egyesületünkben nincs is senior pár - Szijjártó Krisztina,  a Felicita   elnöke, táncpedagógus nemrégiben egy szombathelyi verseny közvetítését nézte. - Nem volt magyar senior pár.  Késmárki Kálmánnál  tanulok, ő is küzd, próbálkozik, hogy az  idősebbek is táncoljanak. Ha a  fiatal táncosok befejezik az iskolát,  szétmennek a párok. Családot alapítanak, eszükbe sem jut, hogy még táncolhatnának, közös programjuk lehetne  a tánctanulás,  akár a versenyzés is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!