Csődbe ment a modellértékű intézmény, bezárhat az Autifarm

Csókakő - A több, mint egyéves pénzügyi nehézségek felőrölték az intézményt, sikkasztás miatt vizsgálat folyik.

Kocsis Noémi

Tavaly év elején már mutatkoztak a foglalkoztatóból és lakóotthonból álló, impozánsra épült és a térségben modellértékűnek szánt Autifarm gazdálkodási nehézségei. A szülőegyesület akkori elnökasszonya már ezt megelőzően, nyáron is elismerte: több kifizetetlen számlájuk van az építkezésből (az elmaradt munkadíjak miatt két per még most is folyik ellenük). 2010 januárjában a fenntartó szülőegyesület közgyűlést hívott össze, ezen már felmerült a fenntartóváltás szükségessége. Időközben magát az egyesületet új vezetőség irányítja, az intézménynek jelenleg is megbízott vezetője van. Az állandó bentlakásért, ellátásért, foglalkoztatásért a felvételkor nagy összegű beugrót, majd havi hozzájárulást is fizető szülők legnagyobb félelme, hogy az autista fiatalok hol találnak maguknak biztonságot - ennél a kórképnél ugyanis elengedhetetlen a megszokott, folytonos körülményeket biztosító tárgyi és emberi környezet. Ám most mindenkinek mennie kell...

 



Az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete által fenntartott farmon jelenleg is 7 fiatal lakik és 12-en dolgoznak a foglalkoztatóban - a dolgozói létszám a szakmai munkatársakkal 30 fölötti. A héten sajnos valószínűleg valamennyien megkapják az értesítést, hogy nem dolgozhatnak tovább Autifarmon, mondta el Zarándok Jánosné, az egyesület jelenlegi, egy éve megválasztott elnöke. A megszokott környezethez ragaszkodó fiatalokat azonban nem kellene kényszerszabadságra küldeniük, ha az idén meg tudtak volna egyezni az adóhatósággal.  A csókakői intézmény mintegy ötvenmilliós tartozást halmozott fel, miközben számmottevő bevételüket ma már gyakorlatilag csak az államtól kapott foglalkoztatási járulékok jelentik. Az elnökasszony azonban hétfőn reggel egy sms-ből értesült, hogy a májusi támogatást azonmód leemelte számlájukról az adóhatóság, érvényesítve a már korábban a számlára tett inkasszót.
- Januárban leültünk az Apeh illetékesével és abban egyeztünk meg, hogy a legégetőbb 14 milliós tőketartozás 1,8 millió forintos késedelmi kamatát elengedik, ha 2,1 milliót leteszünk. Ezt a minket támogató holland alapítvány kifizette. Ám kiderült, nincs kamattörlés, csak csúsztatták a tranzakciót az újabb első késedelmünkig. Ki vagyunk szolgáltatva, csak akkor tudunk fizetni, ha hozzánk is beérkezik az állami támogatás - amely januárban például három hetet keringett a hivatalok között -, így nemrég négy napot csúsztunk a dolgozói járulékok kifizetésével. Ezen buktunk el, mivel az adóhatóság ezután azonnal érvénybe helyezte a késedelmi kamatot is. Mivel nem tudunk a dolgozóinknak fizetni, be kell zárnunk a farmot.

Az elnök szerint ha sikerült volna kivárásra ösztönözni a feleket, a korábban már pedzegetett fenntartóváltás megvalósításával a legkevesebb sérelmet kellene elszenvedniük azoknak, akikért az intézmény létesült: az autista fiataloknak. A katolikus egyház azonban csak hónapok múltán tudná átvenni az Autifarmot akkor is, ha erről már konkrét megegyezés született volna. Hogy addig mi lesz az érintett autista fiatalokkal, kérdéses.
Zarándok Jánosné ismeretlen tettes ellen pénzügyi visszaélések miatt tett feljelentést. A megyei rendőrkapitányság nyomozó osztálya jelenleg is folytatja sikkasztás miatt a nyomozást. Mint Németh-Kész Mónika főkapitánysági sajtószóvivőtől megtudtuk, az eljárás azért húzódik el, mert a feljelentés még akkor történt, mikor az Állami Számvevőszék vizsgálódott az egyesület pénzmozgásaival kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!