Kinek volt már kapa a kezében?

Dinnyés - Az egészséged a kincsed elnevezéssel rendezett nemzetközi cseretábort az Életművész Ifjúsági Egyesület a Templomkertben nemrégiben.

Kővári Gabriella

Hat országból érkeztek fiatalok, hogy az egészséges, természetes életmódról tanuljanak és cseréljenek tapasztalatokat. Míg a régiek naponta találkoztak a földdel, a mai fiatalok ökológiai programokon ismerkednek meg az életadó elemmel, a földdel. A mozgalmas hét egyik napján  harminc különféle nemzetiségű - olasz, német, román, lett, cseh - táborlakó öt helyszínen tette próbára magát. 


A mostani helyzettel szemben tíz-tizenöt évvel ezelőtt szinte minden család "háztájizott" Dinnyésen is. Az egyesület vezetője, Bakos István a dinnyési Iglice népdalkör tagjaiból és az ő ismeretségi körükből - akik az egész községet behálózzák -  válogatta ki, hogy mely udvarokban gyakorolják a kertészkedést, a kukoricamorzsolást, sövényezést. Voltak, akik Fekete György lovait csutakolták, a fiatalok egy másik csoportja rendbe tette a helyi focipályát, és részt vállaltak a Templomkert tereprendezésében is.
Már kora reggel nekiveselkedtek Samarus Ferenc kertjében a tavaszi munkáknak. Paradicsompalántákat ültettek, káposztát, paprikát, tököt, virágokat vetettek, és babot a kerítés mellé rakták. Az előző napi eső kedvezett, ahogy a szomszédasszony is, aki besegített az önkénteseknek, akik nagy igyekezettel palántáztak, közben Heim Pálnét a technikájuk helyességéről kérdezgették.
A serénykedő Elisabeth Grabner szemmel láthatóan élvezte az ültetést.
- Nagyon szeretek a földdel dolgozni. A kerti munka összekapcsol a természettel, a táplálékkal. Manapság, ebben a globalizált világban, alig találni természetes, szerves körülmények között, vegyszermentesen termelt élelmiszereket. Most megtanulhatjuk, hogyan állítsunk majd elő a magunk számára terményeket - mondta az osztrák antropológus hallgató.
Egy másik kis csapatot egy villamosipari kivitelező cég telepén értünk utol. Gazoltak, és hogy a fák nedvességhez jussanak, tölcséreket alakítottak ki a törzsek körül. Egy kerekes székes fiatalember is lendületes kapavágásokkal irtotta a gyomot.
Elkapom Filippo Chiricozzi projektszervező mosolyát, jólesik neki a fizikai erőfeszítés a sok négy fal közti foglalkozás, műhelymunka és szituációs gyakorlat után.
- A csapatot tovább erősíti a közös munka élménye, és a helyiek is örömmel fogadtak bennünket. Ez remek alkalom arra, hogy megismerjük az öregek bölcsességét, tapasztalatát, és otthon is alkalmazni tudjuk az elsajátított hagyományokat, ismereteket -  mondta az olasz fiú, aki családjával sokat kertészkedik, így nem ismeretlenek számára a kerti szerszámok.
Bakos István szerint messziről látni, kinek volt már kapa a kezében. 
- A huszonöt-harminc évesek még dolgozgattak a nagyszülőkkel, azonban a tizenévesek számára nincs sok lehetőség rá, mert már a falvakban is a gyepesítés dívik - mondta az egyesület vezetője, miközben megpihent kezében a gereblye. - Nekünk ez valóságos munkaterápia: mentális felfrissülés a földdel. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!