Ötmilliós értékben loptak veszélyes anyagokat egy telephelyről

Vál – Egy mezőgazdasági vállalkozás telephelyéről lopott veszélyes növényvédő szereket ismeretlen tettes. Az anyag avatatlan kezekbe kerülve az emberben is kárt tehet.

feol.hu

Válról riasztották a bicskei rendőröket kedd reggel, ekkor észlelték a mezőgazdasági vállalkozás telephelyén a lopást. A tettes rovarölő szert és kukorica gyomirtót tulajdonított el. A szerek a bejelentő szerint május 13-án még megvoltak, 17-én virradóra tűntek el. A tettes az őrzött telephely hátsó frontján ment be, ahol előbb kibontotta a drótkerítést, majd távozását követően gondosan visszadrótozta azt. Ezután a telephely közvetlen szomszédságában lévő repceföldön át távozhatott a néhány tíz méterre lévő szolgalmi út felé.

A raktárból 32 csomag PRO-NIK elnevezésű folyékony és szilárd halmazállapotú gyomirtó és 60 liter Karate Zeon rovarölő szer tűnt el. Míg az előbbi I. kategóriás, de az emberre nem veszélyes szer, az utóbbi I. kategóriájú, de az emberi bőrrel érintkezve, vagy emberi szervezetbe kerülve veszélyes lehet. Az eltulajdonított anyagok érték meghaladja az 5,5 millió forintot.

A rendőrség kéri a gazdákat, hogy a nagy összértékű, ugyanakkor alkalmatlan kézbe kerülve veszélyes növényvédő szerek megfelelő őrzéséről gondoskodjanak a kiszállítástól a felhasználásig. Évről évre történnek az évnek e szakában növényvédőszer-lopások. Különösen a drága, különleges felhasználói engedélyhez kötött anyagok népszerűek. Félő, hogy a megfelelő tudás nélküli felhasználás emberben, állatban, környezetben egyformán kárt tehet - közölte kedden R. Szabó Ágnes megyei rendőrségi szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!