Paulo Sousa a Vidivel komoly nemzetközi eredményekre tör - exkluzív interjú

Székesfehérvár - A Novotel szállóban tartott sajtótájékoztatót kedden a Videoton FC, ahol előbb Tassy Márk ügyvezető beszélt a vezetőedző-váltásról, majd bemutatta Paulo Sousát, az új trénert, aki exkluzív interjút adott lapunknak.

Matók János

Újságírók, fotósok és operatőrök hada - ekkora érdeklődés talán csak Lothar Matthäus érkezését kísérte - előtt vette kezdetét ma a Videoton FC sajtótájékoztatója. Az első tíz percben az asztal mögött csak Tassy Márk ügyvezető és a tolmács, Ambrózy István foglalt helyet.  Mindenki a tájékoztató főszereplőjét, Paulo Sousát várta, miközben Tassy  elkezdte mondandóját.
- Nagy az öröm és a boldogság, hiszen bajnok lett a Videoton FC, s ez méltó befejezése a három és fél éves munkának. A menedzsment teljes mértékben elégedett, hiszen a csapat megvalósította a kitűzött célt. Most egy újabb hároméves fejezet kezdődik a klub életében, s ennek során a stabil nemzetközi szereplés kivívása lesz a feladat, aminek a feltétele   a bajnokságban és a Magyar Kupában való sikeres eredményesség. Merészek a terveink, hiszen a harmadik évben már egyértelműen az a klub célja, hogy kiharcolja a Bajnokok Ligája csoportkörét. Ennek érdekében történt az edzőváltás, fantasztikus játékosmúltjával Paulo Sousa példakép lehet mindenki előtt - vezette fel a tájékoztatót az ügyvezető.
S mintegy varázsütésre kinyílott az ajtó, és belépett a terembe a kétszeres BL-győztes portugál legenda, Sousa.
Mintha egy gyufás skatulyából húzták volna ki,  kifogástalan volt a megjelenése, zakója gallérján ott virított  a Vidi kitűzője, s  nagy taps közepette, mosolyogva foglalt helyet. Mondhatni az antré, a belépő felért egy fél sikerrel. Az embernek  óhatatlanul is  Matthäus juthatott az eszébe: a Vidi által korábban kiszemelt német legenda volt ilyen elegáns, aktív játékosként mindketten megjárták a csúcsot, ám edzőként a nagy durranás, az eredmény még várat magára.  Ugyanakkor kétségtelen tény: személyük  marketingszempontból  a csillagos ötös kategóriát jelenti,  mint a Vidinél most Sousa. Aki a tájékoztatón feltett kérdésekre az alábbiakat válaszolta:
- Nagy örömmel és  ambícióval,  nagy eredmények reményében érkeztem a klubhoz, amely hisz a céljaimban, a munkámban és a labdarúgás  iránti elkötelezettségemben. A klub  velem és a stábbal együtt komoly nemzetközi eredményekre tör - kezdte bevezetőjét Paulo Sousa.

 

 

- Ki kereste meg először a fehérvári lehetőséggel?

- A tulajdonos, Garancsi István nevében Vladan Filipovics tette fel a kérdést: érdekelne-e a Videoton? Erre én szintén egy kérdéssel feleltem: van-e akkora ambíciója a klubnak, mint nekem? Az igenlő válasz után fordult komolyra a dolog. Elkezdtem tájékozódni, a csapat két bajnokiját is a helyszínen láttam, s összesen 17 mérkőzés felvételét tartalmazó DVD-t néztem meg. A magyar futball nem túl gyakori szereplője a nemzetközi televíziós közvetítéseknek, s ezen szeretnénk most változtatni a klub vezetésével együtt. A törekvéseink találkoztak egymással, és ez mindent eldöntött. Szabadkezet kapok a munkában, ez végképp meggyőzött. A rövid idő alatt is olyan harmónia alakult ki a Vidi menedzsmentjével, amit más európai klubnál nem tapasztaltam.

- Említette, hogy látta már a csapat mérkőzéseit, a játékosait. Mindezek tükrében milyen kép alakult ki önben?

- Nem a múltról, inkább a jövőről akarok beszélni. Az tény, egy jobban kiegyensúlyozott csapatot kell kialakítani, s ez minden posztra érvényes. Ezért először a csapaton belül, s nem a riválisok ellen kell versenyezniük a játékosoknak. Akiktől majd olyan minőségi teljesítményt várok el, ami a magyar bajnokságban és a nemzetközi porondon is lehetővé teszi a sikerességet.

- Vannak már kiszemeltjei, nevek a tarsolyában?

- Nem szoktam nevekről beszélni, mert a klub érdeke mindent megelőz, fontosabb, mint a személyek. Természetesen vannak már nevek a fejemben, de még egy kis időre van szükségünk, aztán bejelentjük a tényeket.

- Mégis, mekkora váltást lát szükségesnek a jelenlegi játékoskeretben?

- Ezt olyan harminc százalékos arányban gondolom. Olyan játékosokról van szó, akiknek a személyében az ügyvezetővel egyetértünk.

- És a szakmai stáb?

- Június 9-én kezdjük el a felkészülést, addigra kialakul a stáb. Lesznek benne külföldiek (egyikük, egy spanyol erőnléti edző már itt volt Fehérváron Sousával, de őt még nem mutatták be - a szerkesztő megjegyzése) és természetesen magyarok is.

- Játékosként nagy karriert futott be, de szakvezetőként eddig még sehol sem töltött el egy évet. Mi lesz a fehérvári klubnál, hiszen a bukás lehetősége itt is benne lehet a pakliban?

- Számomra az a garancia, hogy Székesfehérváron a megfelelő emberekkel dolgozom együtt. Minden kezdet nehéz, kemény munka vár ránk, miközben sürget az idő, hiszen sok mérkőzésen kell majd pályára lépnünk. Bukás? Pozitív szemléletű, előre tekintő vagyok, s ebben nem vagyok egyedül a Videotonnál, hiszen a menedzsment mellettem van, így ez fel sem merül bennem. Soha nem úgy vágok bele a feladatba, hogy az kudarcba fulladhat, hanem a siker reményében.

- Mi a fontosabb: az eredményesség, vagy a látványos támadó futball?

- Az kell, ami mindenkinek tetszik, s ezt együtt kell elérnünk. A kettőt egyensúlyban kell tartani, mert nagyon fontos a győzelem, ugyanakkor én romantikus vagyok a fociban.

Ezzel be is fejeződött a sajtótájékoztató, s azt követően, a Sóstói Stadionban exkluzív interjút is adott lapunknak Sousa, a Vidi vezetőedzője.

 

 

- Rákeresett a Vidire az interneten, amikor felkérték?

- Először Filipovicsnál érdeklődtem a klubról, majd a labdarúgó-kapcsolataimon keresztült tájékozódtam a Vidiről, arról, hogy milyen csapatról is van szó. Így természetesen tudom, hogy 1985. május 22-én mi történt Madridban, a Bernabeu-stadionban, az UEFA Kupadöntő visszavágóján. A Vidi akkori győzelmét fontosnak tartom, mert az is kellő motivációt adhat arra a játékosoknak, hogy a múltra visszatekintve, de már a jövőre is figyeljenek. Arra, hogy ők is érjenek el olyan sikert, azt a szintet, amire majd büszkék lehetnek.

- A családja mit szólt a döntéséhez?
 
- A családom tagjai mindig támogatták a szakmai döntésemet, így most is örömmel vették, hogy pályafutásom újabb állomásához érkeztem.

- Itt él majd Fehérváron, vagy Budapesten, s a családja szintén követi majd önt?

- Itt telnek el a napjaim, ám egyelőre még a családom nélkül, hiszen a lányom jelenleg iskolába jár, de később már ők is követnek Fehérvárra.

- Jöttem, láttam, győztem, avagy veni, vidi, vici. Ismeri?

- Ez egy jó dolog, s én is arra bátorítom a játékosokat, hogy egyre magasabb szintre jussanak el.

- A felkészülés kezdete előtt találkozik még a jelenlegi szakmai stáb tagjaival?

- Tervek szerint június 9-én jelentem majd be, hogy kik alkotják a szakmai stábot, de azt már most elárulhatom, hogy annak két külföldi lesz a tagja, a többi pedig magyar.

- Járt már Felcsúton, a klub technikai központjában és a Sóstói Stadiont is megismerte. Elégedett?

- Igen, mert a klub infrastruktúrája fantasztikus, minden igényt kielégít. Felcsúton olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a nyugat-európai kluboknál, s ez biztató.
 
- Szándékában áll megbirkózni a magyar nyelvvel?

- Több nyelven is beszélek, de azt már most kijelenthetem: a magyar nyelv nem könnyű, sőt, meglehetősen nehéz, ám a legfontosabb szakmai dolgokat természetesen megtanulom. Viszont az edzőknek és a játékosoknak azonos a nyelvük, ez pedig maga a játék, a futball, s azon a nyelven mindenki ért.

- Angliában, ahonnan érkezett, menedzsernek hívják a szakmai munka első számú felelősét, amíg nálunk vezetőedző a helyes kifejezés. Hogy érzi, a Vidinél ön miként munkálkodik majd?

- Nyilván lesznek majd olyan helyzetek, amikor menedzserként kell fellépnem, de természetesen vezetőedzőként dolgozom a csapattal, s én is kiveszem a részemet a közös munkából.

Eddig tartott a beszélgetés, Sousának mennie kellett. Két hét múlva ismét itt lesz, de akkor már hosszabb időre érkezik, reményei szerint három évre.

 

 

A Vidi lehetséges ellenfelei a BL-ben

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) június 20-án tartja a Bajnokok Ligája selejtezőinek a sorsolását. Ennek során a sorozatba a 2. fordulóban bekapcsolódó Vidi ellenfelei az alábbi csapatok lehetnek: BATE Boriszov (fehérorosz), Maccabi Haifa (izraeli), Dinamo Zágráb (horvát), Rosenborg (norvég), APOEL Nicosia (ciprusi), Wisla Krakkó (lengyel), Litex Lovech (bolgár), Slovan Bratislava (szlovák), az osztrák bajnok (Sturm Graz ?),   Viktoria Plzen (cseh), Maribor (szlovén), HJK Helsinki (finn), a szerb győztes (Partizán Belgrád ?), Malmö (svéd), Ekranas (litván), Shamrock Rovers (ír). Az első mérkőzéseket július 12-13-án rendezik, amíg a visszavágóra egy hét múlva, július 19-20-án kerül sor. 

  

OLDALTÖRÉS: A Videoton új vezetőedzője: Paulo Sousa

 

 

 

A Videoton új vezetőedzője: Paulo Sousa

 Paulo Sousa

Született: 1970. augusztus 30., Viseu (Portugália)
Válogatottság/gól: 51/0 (1991-2002)
Klubjai játékosként: Benfica (1989–1993), Sporting Lisboa (1993–1994), Juventus (1994-1996), Borussia Dortmund (1996-1997), Internazionale (1998–1999), Parma (2000), Panathinaikosz (2000-2001), Espanyol (2002)
Klubjai edzőként: Queens Park Rangers (2008-2009), Swansea City (2009-2010), Leicester City (2010), Videoton FC (2011-)
    Legnagyobb sikerei játékosként:
- Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997)
- Klubvilágkupa-győztes (1997)
- Európa-bajnoki bronzérmes (2000)
- U20-as világbajnok (1989)
- olasz bajnok (1996)
- olasz kupagyőztes (1995)
- olasz Szuperkupa-győztes (1995)
- portugál bajnok (1991)
- portugál kupagyőztes (1992)

Született: 1970. augusztus 30., Viseu (Portugália)
Válogatottság/gól: 51/0 (1991-2002)
Klubjai játékosként: Benfica (1989–1993), Sporting Lisboa (1993–1994), Juventus (1994-1996), Borussia Dortmund (1996-1997), Internazionale (1998–1999), Parma (2000), Panathinaikosz (2000-2001), Espanyol (2002)
Klubjai edzőként: Queens Park Rangers (2008-2009), Swansea City (2009-2010), Leicester City (2010), Videoton FC (2011-)
    Legnagyobb sikerei játékosként:
- Bajnokok Ligája-győztes (1996, 1997)
- Klubvilágkupa-győztes (1997)
- Európa-bajnoki bronzérmes (2000)
- U20-as világbajnok (1989)
- olasz bajnok (1996)
- olasz kupagyőztes (1995)
- olasz Szuperkupa-győztes (1995)
- portugál bajnok (1991)
- portugál kupagyőztes (1992)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!