Ritmus fakanállal, sörösdobozzal - zenei versenyt rendeztek

Iszkaszentgyörgy - Fehérvári siker született a Pappenheim-kastélyban általános iskolások számára rendezett zenei műveltségi vetélkedőn. A zsűri elnöke ismét Miklósa Erika volt.

B. Kiss László

 

 Immár hetedszer adott otthont a hetedik-nyolcadik osztályosok részére rendezett komplex ének-zenei műveltségi versenynek az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély. Az állami tulajdonban levő  kastély nagyobbrészt felújított, ám hosszú évek óta üresen álló barokk szárnya méltó helyszín a vetélkedő számára. A verseny megálmodója  és fő szervezője Kisné Szonn Ibolya, aki a kastély másik szárnyában működő iszkaszentgyörgyi általános iskola tanára.
A verseny, amelynek védnökéül  már az első évben sikerült megnyerni a közelben lakó, világhírű operaénekesnőt,  Miklósa Erikát, mára ugyancsak kinőtte magát. Az első négy esztendőben a megyéből neveztek a csapatok, az utóbbi két évben regionálissá nőtt a verseny, az idén pedig már az egész országban meghirdették.
A vetélkedőre, amelynek megrendezését a fehérvári Csitáry Emil Művészeti  Műhely által elnyert, 200 ezer forintos pályázati támogatás tette lehetővé, összesen 47 csapata nevezett.
Két, írásos  fordulóból állt a selejtező, a döntőbe jutásért pedig öt helyszínen - Budapesten, Balatonfüreden, Székesfehérváron, Szekszárdon és Hajdúböszörményben - szervezte meg a regionális fordulót Kisné Szonn Ibolya.

 A hétfőn rendezett iszkaszentgyörgyi országos döntőbe 16 csapat jutott. Közülük a sárospatakiak érkeztek a legmesszebbről:  ugyan csak 11 órakor kezdődött a megmérettetés, nekik így is hajnali ötkor el kellett indulniuk ahhoz, hogy időben Szentgyörgyre érjenek.
Miklósa Erika a kezdettől nem csak védnöke, de  ha teheti  zsűrielnöke is az iszkaszentgyörgyi ének-zenei műveltségi vetélkedőnek, mivel úgy érzi, úgy véli:  fontos küldetése van a versenynek, amely sokoldalú zenei tudást, fölkészültséget kíván a 13-14 éves diákoktól.
Ezt a döntő is fényesen bebizonyította, hiszen a feladatok  között egyaránt szerepelt teszt, képkirakó, hangszerfelismerés. A gyerekek nem csak énekeltek, de komponáltak is, méghozzá  ritmusrondót, amelyben a háromszor megismételt téma közé két, úgynevezett epizód ékelődött. Ezt a ritmusképletet aztán a maguk gyártotta hangszereken adták elő. Lám, lám! Avatott kezekben hangszerré lényegül át a fakanál vagy a sörösboboz is - konstatálhattam.
A versenyt   stílusosan  dallal, Bárdos Lajos egyik kantátájának közös eléneklésével zárta a mintegy félszáz fiatal, a négyfős  zsűri egyik tagja volt a karnagy. Ami pedig az eredményt illeti: az első helyen a fehérvári Tóparti gimnázium   Darabont Sára, Sebik Julianna, Vadányi Zita alkotta  csapata végzett, felkészítő tanáruk Kovács Antalné Romsics Mária volt. A második helyen  holtversenyben  négy csapat osztozott: a fehérvári Kossuth iskoláé, az agárdi Chernel hangjai, a paksi II. Rákóczi iskoláé, illetve a soltvadkerti Időutazók.  Az országos vetélkedő harmadik helyét a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola tanulói szerezték meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!