Mi illik az erdőben?

Fejér megye - Az erdőjárásnak épp úgy vannak szabályai, mint a társadalmi együttlétnek. Ezek közül nem egy törvényben lefektetett tétel, más pedig egyszerűen csak íratlan szabály...

S. Töttő Rita

Számtalan erdőben lehet kirándulni Fejér megyében: a városi kiserdőkön keresztül a sárpentelei erdőn át a nagyobbakig, mint például a Vértes, a Bakony vagy a Velencei-hegység, amelyeket rengetegen látogatnak minden nap. A kirándulóidő beköszöntével azonban nem árt tisztázni az erdőjárás etikettjét. Asbóth Katalin, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség vezetője segít ebben:
 - Az erdőben való tartózkodásnak vannak szabályai, amelyeket illik tudomásul venni. A quadozás és motorozás például egyáltalán nem erdőbe való tevékenyég. Az erdővédő törvény tiltja, és kimondja, hogy erdőben csak úgy lehet közlekedni, amellyel nem károsítjuk annak nyugalmát, élővilágát. Ezt a quadosok nem tudják betartani. Egyébként létezik már számukra külön pálya, illetve kellene építeni nekik többet is - mondja a természetjáró. A motoros túrázás során az erdő sérül: kifordítják a földet, földeróziót okoznak, megijesztik a vadakat és nem utolsó sorban a kirándulókat is.


 - A kerékpárosokkal más a helyzet, ők az erdő területén csak számukra kijelölt úton közlekedhetnek, nem ugrathatnak árkon-bokron keresztül, amerre tetszik - teszi hozzá Asbóth Katalin, aki kihangsúlyozza, hogy aki biciklivel megy az erdőbe, az fokozottan figyeljen a gyalogos túrázókra, s főleg a gyerekekre, akik kiszámíthatatlanul mozognak. - Az ilyen találkozásokból már balesetek is történtek sajnos - tette hozzá. A kerékpárosok saját belső illemtana azt is kimondja, hogy hosszabb időre csak kijelölt pihenőknél álljanak meg.
 A kirándulók illemkódexének egyik legfontosabb kitétele, hogy bárki, aki kimegy a természetbe, ne térjen le a kijelölt útvonalakról. A tűzgyújtás is sarkalatos pontja az erdőjárásnak: csak kijelölt helyen gyújthatunk tábortüzet, de azt is csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A szemetelés témája sem mindig evidens: - A mi szabályunk az, hogy amit beviszünk az erdőbe, azt ki is hozzuk magunkkal - mondja a természetjáró, akivel a kutyás kirándulásokra is kitértünk: - Elvileg pórázon és szájkosárral lehet ebet erdőben sétáltatni.
 Aki gombászna, gyógynövényt szeretne gyűjteni az erdőben, megteheti - ám, szintén törvény írja elő, hogy csak keveset, annyit, amennyit a család például vacsorára elfogyaszt. - Ilyenkor is oda kell figyelni, hogy a gomba tönkje bent maradjon, ne gyökerestül tépjük ki, mert akkor nem tud megújulni. De ez igaz minden más növényre is - kéri a kirándulóktól Asbóth Katalin. S ha csendben, a természetet tisztelve lépünk az erdőbe, különleges élményekkel gazdagodva térhetünk onnan haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!