Nem kell bujkálniuk a bejárónőknek, kötelező bejelenteni a háztartási munkát

Fejér megye - Nem kell tavaly óta adóbevallást készíteniük azoknak, akik háztartási munkát végeznek vagy végeztetnek, ha azt speciális bejelentéssel teszik.

Klecska Ernő

 

 2010. augusztus 15-étől a jogalkotó definiálta a háztartási munka fogalmát, a háztartási munkát végzők jövedelme adórendszeren kívüli keresetnek minősül.
Ezek szerint a háztartási munka: kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységek, különösen a lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.
 Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé bejelentési kötelezettség terheli, amelyet havonta a munkavégzés megkezdése előtt kell teljesíteni. Be kell jelenteni a foglalkoztató adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adó- és társadalombiztosítási azonosító jelét, a tényleges foglalkoztatás kezdőnapját.
 A foglalkoztató bejelentési kötelezettségét elektronikus úton, a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (11T1043H jelű adatlapon), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a 185-ös telefonon teljesítheti - tájékoztattak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Fejér megyei adóigazgatóságának szakértői, akik külön kiemelték: az adatok bejelentésére papíron, postai úton, vagy személyesen történő benyújtására egyáltalán nincs lehetőség!
A foglalkoztató a bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díj megfizetésére kötelezett, függetlenül attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt foglalkoztatás.
 A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, a háztartási munkára alkalmazott személy nem minősül biztosítottnak, e jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.  A regisztrációs díj befizetését a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12. napjáig kell teljesíteni. 
Fontos megemlíteni, hogy díjfizetési és bejelentési kötelezettség mulasztása esetén a  kifizetett bevétel teljes összege után a foglalkoztatót adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli.
Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem az alkalmazottat nem terheli - szögezi le a NAV. Tehát háztartási munka végzése estén a foglalkoztatónak nem kell járulékbevallást, illetve a magánszemélynek sem kell személyi jövedelemadó-bevallást benyújtania.

A háztartási alkalmazott az őt megillető, adórendszeren kívüli bevétel összegéről a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kérhet.   Előfordul, hogy egy hónapon belül ugyanannál több
napot is munkavégzéssel tölt, ilyenkor az igazolást az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!