Helyzetbe hozzák a helyi vállalkozásokat

A Gazdaság Házában rendeztek fórumot szedán az építőiparban tevékenykedő helyi vállalkozásoknak. Erős lobbit ígért a kkv-k képviselőinek Cser-Palkovics András.

Miskei Anita

 Mind Székesfehérváron, mind pedig a régióban vannak fejlesztések, az építőiparban tevékenykedő  helyi vállalkozások keveset éreznek mindebből. A ma délelőtt tartott fórumon Puska József, az építőipari tagozat elnöke, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is hangsúlyozta, a tisztességes, helyi  vállalkozások helyzetbe hozása a legfőbb cél. 
- Bízom abban, hogy a kamarával aláírt együttműködési megállapodás nem csak példaértékű, de életképes is egyben. Az ott leírt célok megvalósulását szeretnénk mindannyian. Azt azonban az önkormányzat a saját bőrén is érzi, nem megy az építőipar. Nem épülnek új ingatlanok, nem is vásárolnak a lakosok, így az illetékbevételből származó jövedelmünk is visszaesett. Az alulmúlta becsléseinket - mondta Cser-Palkovics András polgármester. Hozzáfűzte, ennek ellenére a szektor képviselőivel és a kamarával elindult egy közös munka. Ugyanis a város, az önkormányzat azt szeretné, hogy a helyi kis- és középvállalkozások életképesek maradjanak. Megjegyezte, erős a lobbitevékenységük, s ha a vállalkozások problémáikkal fordulnak az önkormányzathoz, vagy támogatásukat kérik például ajánlás formájában, azt az önkormányzat megteszi. - Reméljük, hogy a közbeszerzési törvény részleteiben tovább változik, s végül elérhetjük azt, ami például Ausztriában, vagy Németországban követendő példa, hogy a fejlesztéseknél a helyi vállalkozások között válogatnak az önkormányzatok - mondta.  Radetzky Jenő hozzáfűzte, a kamara támogatja a pozitív diszkrimináció lehetőségét, amivel a nyugat-európai városokban élnek is. Sőt, azt is vállalja, hogy információt ad az egyes helyi vállalkozásokról. A polgármester kiemelte, a közeljövőben több beruházás is megkezdődik a térségben. Ezek egyike a Mártírok útja és a Fiskális út felújítása, amelyben számítanak a helyi vállalkozókra. Az önkormányzat intézményeiben felmerülő szakipari munkákat is helyi vállalkozókra bíznák. Emellett a Fő utca, az elkerülő és a 8-as főút felújítása is a közeljövőben valósulhat meg. Figyelni, pályázni kell. Megemlítette még az Arév csarnok, a Bregyó és a jégpálya bővítését is a polgármester. A munkákat sorolva hangsúlyozta, február elseje óta a beruházásokra kiírt pályázatoknál a legolcsóbb ajánlatokat rendre elutasítják, mert azok irreálisak, ezzel is a körbetartozás visszaszorítását szeretnék elérni. Öszességében ajánlatkérői oldalról a legkedvezőbb ajánlatot keresik minden alkalommal, s szeretnék, hogy az helyi vállalkozó legyen, s mindenképpen kifizesse alvállalkozóit is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!