Ahonnan nem lehet nyugdíjba menni - a legendás cirkuszfamília elhozta az Arany Bohóc Díjas produkciót is

Székesfehérvár - A mai napon búcsúzik a Magyar Nemzeti Cirkusz Székesfehérvártól. A hatalmas stábbal, sátrakkal, lakókocsikkal, állatok seregével érkezett utazócirkusz Pécsről jött, s a megyeszékhely után Győrbe indul tovább.

Miskei Anita

Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója tizenhét éve motorja az utazó társaságnak feleségével Carola Renz-zel, s azóta minden évben megújul műsoruk. A házaspár tudja, mi az igazi, minőségi cirkusz titka. Nem csupán azért, mert mindketten híres cirkuszcsalád sarjai, hanem azért is, mert a família a Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválon megszerezte az Ezüst Bohóc Díjat, majd idősebbik fiuk, Flórián az Arany Bohóc Díjat is elhozta.

- Alig három-négyéves voltam, amikor az édesapám már előírta számomra, hány fekvőtámaszt végezzek el lefekvés előtt. Én pedig kitartóan számoltam a tornagyakorlatokat, mert már akkor az életemet jelentette a cirkusz - mesélte idősebb Richter József. A cirkuszfamília feje elárulta, Carolával két fiuk született, Flórián az idősebb, József a fiatalabb. Flórián lovas akrobataként, lóidomárként minden idők legnagyobb elismerését is megszerezte hazánknak, mely eddig leginkább kínai és orosz artistáknak sikerült. - Szerettük volna, ha kisebbik fiunk a cirkusz világán kívül is kipróbálja magát, hosszú évekig teniszezett, jó eredményei láttán abban bíztam, sporteredményeivel öregbíti a család hírnevét. Végül mégis visszatért a cirkuszhoz. Aki itt nő fel, nehezen hagyja el a cirkuszt. Magam sem tudok búcsút venni az utazó cirkusz világának. Pedig már bejártam a világot, sikereket értem el minden kontinensen, éltem Amerikában, ma pedig a világ minden tájáról érkező elismert művészeket foglalkoztatok. Van angol, orosz, olasz, svájci és finn vendégművészünk is. Hatvan-hetven fős cirkuszunk, így egy hatalmas csapat utazik, járjuk az országot, a világot - mesélte Richter József. Megjegyezte, ezt egyszerűen nem lehet abbahagyni, nem lehet nyugdíjba menni, hisz ez élteti. - Az újdonság, az utazás, s az új produkciók, ez a cirkusz aromája. Egy világszámban hosszú évek munkája fekszik. Van, aki egy-két évet, mások még több időt szánnak egy produkcióra - mesélte az igazgató. A vendégszereplések ideje alatt napközben leginkább az állatok gondozásával töltik az időt, mindent maguk végeznek el.

- Felejthetetlen élményt ad a közönség szeretete, s a világ felfedezése. Az egyik legemlékezetesebb utazásunk talán az volt, amikor Németországból hajóval utaztunk Japánba. Negyvenkét napig tartott az út, ami még az elefántjainkat is próbára tette - mondta az igazgató. Majd a néhány évvel ezelőtti székesfehérvári fellépésüket is felemlegette. - A Vörösmarty Színházzal közösen készültünk Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjének bemutatására, ami egyfajta világszám volt. Tanúi, részesei lehettünk egy új műfaj születésének. Ettől szép a cirkusz világa, s épp ezért nehéz kilépni belőle - tette végül hozzá Richter József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!