Látványos a romlás Fejérben a fizetésképtelenné vált cégek számában

Budapest, Fejér - Több mint kétszeresére növekedett egy év alatt a fizetésképtelenné váló cégek száma Fejérben; ezzel sikerült is országos rekordot dönteni.

Klecska Ernő

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy továbbra is benne vagyunk a válságban: 2011 első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 30 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, ráadásul a helyzet tovább romlik. A Coface Hungary legfrissebb elemzéséből az is kiderül, hogy a drasztikus növekedés fő oka a kényszer-eljárásokban keresendő, ugyanis bár a felszámolások száma is nő, de nem gyorsuló ütemben. Igazi tisztulás jelei nem látszanak. A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősül. Jövőre sem lehet a helyzet javulására számítani, sőt. Félő, hogy a várható változások (adó- és járulékemelés, az áfa felső kulcsának emelése, a minimálbér emelése, az adóbevételek fokozását célzó hatósági szigor) miatt még több cég dől majd be, illetve ismét mind többen mennek át a szürke- és a feketegazdaságba. A gyenge árfolyam kevésbé, de a jelentős árfolyam-ingadozás komoly kockázatokat hordoz. A cégek bedőlhetnek a korábbi devizahiteleik miatt is, ami tovább mélyítheti a válságot. Emellett továbbra is problémás a cégszerkezet Magyarországon. Még az eddigieknél is óvatosabbnak kell lenni, s figyelni a gyanús jeleket - hívják fel a figyelmet a Coface Hungary szakértői.

 Figyelembe véve az adott megyékben a bejegyzett vállalatok számát, kiderül, hogy miközben  átlagosan a fizetésképtelenségi arány 5,83 százalék, Nógrád megyében ez az arány majdnem kétszerese (10,73 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok (8,49 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (8,18 százalék), de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Heves, Békés és más megyékben is jóval meghaladja az országos átlagot. A legnagyobb negatív eltérést 2010 hasonló időszakához képest Fejér megye produkálta: a csődhányad relatív növekedése 120 százalék volt. Látványos romlást mutat Veszprém megye is, ahol a csődhányad relatív növekedése 96 százalék volt. Ennek ellenére itt igen alacsony a bázis, azaz a relatív magas növekedés kevés eljárást jelent - mutatott rá Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője.
Tovább nehezíti a helyzetet az, amiről a bajba jutott devizahitelesekkel kapcsolatban nemigen esik szó: az, hogy nem csak magánszemélyek, hanem szép számmal vállalkozások is belekerültek ebbe az adósságcsapdába. Ugyanakkor arról senki nem beszél, hogy a cégeken is segíteni kellene, például a bankoknak a jelenleginél toleránsabban kellene kezelniük az átütemezést. Pedig, ha bedől egy cég, akkor tovább nő a bajba jutott adós magánszemélyek száma is - hívják fel a figyelmet egy jelenségre a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!