Nem törvénysértő a rendelet, folytatják a lakáseladásokat

Székesfehérvár - A kormányhivatal szerint nem törvénysértő a fehérvári, júliusban az észrevételek alapján finomított lakbérrendelet. A lakáseladásokat így folytatja a város.

Házi Péter

A legutóbbi városi közgyűlésen ismételten szóba került a székesfehérvári bérlakások ügye. Mint arról nem egyszer beszámoltunk, a tavaly decemberben elfogadott új lakbérrendelettel, különösen a bérleti díjak drasztikus emelésével  a Székesfehérvári Belvárosért Egyesület nem értett egyet, ezért előbb a megyei kormányhivatalhoz, majd az alkotmánybírósághoz fordult, hogy az vizsgálja felül a rendeletet. Időközben az önkormányzat több ponton is finomított a rendeleten. Ezt követően, október 17-én a kormányhivatal vezetője levélben arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy véleménye szerint a módosított rendeletben alapvetően orvosolták a korábban észrevételezett rendelkezéseket, így azok alkalmazása nem törvénysértő. Ez a szakmai álláspont azonban kötelező jogi erővel nem rendelkező tájékoztatásnak minősül, azaz például bíróság előtt nem lehet erre hivatkozni.

Gál Péter vagyongazdálkodási tanácsnok szerint ugyanakkor ez a levél is azt mutatja, hogy az önkormányzat a lakástörvény betartásával készítette el a helyi bérlakásrendeletét. Most egyébként újraindítja az önkormányzat a korábban megkezdett, ám a vizsgálat miatt leállított lakásértékesítést: a közgyűlési döntés alapján több, mint negyven bérlő vásárolhatja meg a várostól azt a lakást, amelyben lakik. A vagyongazdálkodási tanáncsnok elmondta, elsősorban olyan ingatlanokat jelöltek ki eladásra, amelyekben az összes lakó jelezte vételi szándékát. Ehhez egyébként társasházzá kell alakítani az épületet. Egy független értékbecslő állapítja meg a lakás forgalmi értékét, ennek a 90 százalékáról indul az értékesítés, ám további tíz százalékos kedvezményt jelent a bentlakás ténye, a vételár egy összegbeni kifizetése újabb 20 százalékos kedvezményt jelent, így akár a forgalmi érték nagyjából hatvan százalékáért juthatnak hozzá a lakók az ingatlanhoz. Gál kiemelte, azok a rászoruló idősek,  akik tíz évnél régebben laknak a belvárosi bérlakásokban, helyben maradási támogatást kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek a témában alább!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!